Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

понеделник, 4 април 2016 г.

Козунак на конци II-ри вид


Здравейте Сладурковци !

Както обещах, днес ще ви покажа и вторият вид козунаци които приготвям вкъщи. Също толкова вкусни като първият вид и също с толкова много конци!
Тази доза е по-голяма, от нея излизат 3-4 големи козунака или 5 средни, или 6-7 по-малки... ;) Така че , тази доза както аз казвам, спокойно стига за най-близките роднини. :))










Ако решите да направите "проба" с тази рецепта, може да разделите продуктите наполовина и така ще имате 2 по-големи козунака или 3-4 по-малки.
Аз понеже си "я" познавам много добре от доста години, направо си ''действам'' с цялото количество, а резултата е у-ни-ка-лен...
Меки, пухкави, сладки козунаци с мнооого конци!








Преди да започнем, трябва да спомена, че яйцата и прясното мляко трябва да са със стайна температура и относно брашното, аз го пресявам само един път. Преди години си играех и го пресявах по три пъти, но не виждам никаква разлика с козунаците чиито брашно пресявам един път... Така че, според мен един път пресяване на брашното е напълно достатъчно.

Да започвамее...


Рецепта:

9 яйца /1 за намзване/
брашно около 2 кг до 2,400 кг /в зависимост от вида на брашното/
220 гр. масло
1 ч.л. сол
900 мл прясно мляко
1 кубче мая
720 гр. захар
кората на 1 лимон

сок от 1 лимон
200 гр. стафиди
1 с.л. ром

филирани бадеми
захар за поръсване




Начин на приготвяне:

Най-напред накисваме стафидите в сока на един лимон и 1 с.л. ром. Желателно е да бъдат накиснати поне 5-6 часа, за да могат да поемат от сока, да набъбнат и да станат меки. Така че, тази процедура трябва да я извършим поне 2 часа преди да се заемем с приготвянето на козунаците и от време на време ги разбъркваме.




Разтваряме маята в 300 мл топло мляко с 1 с.л. захар и 6 с.л. брашно. Оставяме да втаса за 10-15 минути на топло.

През това време, разбиваме 8 яйца с останалото количество захар и останалото прясно мляко, насърганата кора лимон и сол.

В дълбока купа или тава /количеството е голямо/, пресяваме 1 кг брашно /никога не слагайте наведнъж цялото количество брашно, а постепенно добавяйте, понеже всяко брашно е различно и се абсорбира по-различен начин/, правим кладенче в средата и изсипваме добре разбитите яйца със захарта и вече втасалата мая. С дървена лъжица започваме да бъркаме, като добавяме постепенно пресято брашно. След като тестото е станало достатъчно гъсто и бъркането с лъжицата започне да ни затруднява, го прехвърляме върху набрашнена повърхност, посипваме с пресято брашно и доомесваме на ръка. При самото месене усвояваме половината разтопено масло /топим ръцете в маслото и месим/. 
Самото тесто трябва да е меко и много леко лепнещо.









Покриваме готовото тесто с кърпа и го оставяме да втаса 1 час.
Ако ви затруднява месенето на тестото, понеже е доста голямо количество и изисква повече усилия, може да го разделите на две половини и да месите поотделно.

Следва второ месене. Като процедираме по същят начин. Топим ръцете в останалото масло и месим тестото. 





Отново го оставяме на топло да втаса покрито с кърпа за 1-2 часа. Или самото тесто трябва да увеличи двойно обема си.

Намазваме формите или тавите с масло в които ще поставим козунаците за печене.

Ако ще правим големи козунаци, разделяме тестото на 3 еднакви части, всяка от които разделяме също на три. 





Всяко едно парче с помоща на ръцете разтегляме на фитил и след това с длани притискаме, за да го сплескаме. 





Отгоре нареждаме стафиди, локум и т.н....по желание.
Слепваме двата края. Така процедираме и с останалите две парчета. 





След като и трите фитила са готови ги усукваме, сплитаме на плитка и поставяме във формата за печене.













/По същият начин и с парчетата за останалите два козунака/.
Ако решите да направите по-малки козунаци, разделете тестото на 6 и след това всяко парче на 3.

Отново втасват до увеличаване на обема си, намазваме отгоре с разбито яйце, поръсваме със захар, филирани бадеми и стафиди по желание. 
Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса, от 25-35 минути.






Тук пак ще вметна, че е хубаво да ги наглеждате, заради различията на всяка фурна.
И най-важното за хубави козунаци е, че не трябва да се препичат, за да не станат сухи.
Ако случайно започнат да прегоряват отгоре, а все още не са се изпекли, ги покрийте с алуминиево фолио.
Премесването два пъти с масло /може и с мас/ е задължително условие за козунак на конци.

И това е!








Имаме си най-пухкавите, меки и сладки козунаци и най-важното с мнооого конци!






Това са двете рецепти /тази и предната която споделих с вас/, които използвам за направата на домашни козунаци, изпробвани и изпитани от мен, семейството ми, роднините и приятелите, многократно през годините. 
Споделих с вас, част от нашата Великденска трапеза /а и не само, защото аз честичко правя тези козунаци, за да зарадвам любимите си хора/, и сега спокойно мога да ви пожелая... 

Да ви е забавно и весело приготовлението за Великденските празници! 
Бъдете здрави, не спирайте да се усмихвате и се обичайте!
Весело посрещане на Великден!

Благодаря Ви, че сме заедно!



И една снимка по тази рецепта, от миналият Великден /снимана от моя мъж, да се хвали с мен ;)) / ....





А от таз годишният Великден-01.05.2016 г., успях да щракна само тези козунаци, другите просто изчезнаха за минути frown emoticon grin emoticon и торта от козунаци даже не успях да направя, то не остана и троха...





*******************************************************************************************************************************








Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!