Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

петък, 8 април 2016 г.

Кодрит кадир


Кодрит кадир е един прекрасен арабски сладкиш, комбинация между крем карамел и кексова основа!
Желателно е да бъде сервиран обърнат в чинийка, защото тогава карамеленият сос се разтича по дъното й, напоявайки блата и той става сочен, ароматен и изключително вкусен.






Кодрит кадир от известно време се превърна в хит в интернет пространството и в домът на повечето домакини, точно заради прекрасният вкус и лесното му изпълнение!
За това реших и аз да добавя този великолепен сладкиш в блога!
Може да експереминтирате с формата в която ще го печете. Аз го направих в мини вариант, като използвах шоличките в които пека крем карамел.






Благодаря на "Супичка" за сполучливата рецепта, увеличих с малко яйцата и захарта!

И да започваме....



Рецепта:

За крем карамела:

6 яйца
800 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар /пълна до горе/
2 ванилии


За блата:

1 яйце
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. какао


За карамеленият сос:

250 гр. захар




Начин на приготвяне:

Най-напред приготвяме карамеленият сос.
В тиган с незалепващо покритие слагаме 250 гр. захар и включваме котлона на максимална степен. Когато захарта започне да се разтопява, намаляваме котлона на средна степен. Когато започне леко да покафенява най-горният слой, разбъркваме с дървена лъжица до пълното разтопяване и карамелизиране на захарта.




Разпределяме карамеленият сос по шоличките, докато е още топъл. И оставяме на страна да изстине.




Докато сосът изстива, приготвяме двете смеси.

Яйчената смес - Разбиваме яйцата до пухкавост, добавяме захарта, прясното мляко и двете ванилии. Като след всеки продукт, разбъркваме много добре.

Кексовата смес - Разбиваме яйцето, добавяме захарта, прясното мляко, олиото, брашното смесено с бакпулвера и накрая какаото. Като отново разбъркваме хубаво след добавянето на всеки продукт.




Карамеленият сос вече е изстинал и стегнал, и в шоличките върху него сипваме първо от яйчената смес,




и след това в нея добавяме и кексовата смес, като разпределяме равномерно навсякъде.
При самото печене кексовата основа изплува отгоре, върху крема карамелът.




Наливаме студена вода в тавата, така че погледнато острани да е на нивото на яйчената смес.
Поставяме сладкиша да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час.
Разбира се, може да използвате и голяма форма за печене, като кексова форма или йенски съд, но в такъв случай, увеличете времето на печене с още 30 минути.

Тук ще вметна едно важно правило което спазвам при приготвянето на крем карамел, за да не стане на шупли, а то е...
... че водата в тавата не трябва да завира!
За да избегнем това през 20 минути добавяме по 10-15 бр. кубчета лед в горещата вода или ако не разполагаме с лед, с помоща на черпак премахваме малка част от горещата вода и добавяме толкова колкото сме премахнали - студена!

След като сладкишът е изпечен, го оставяме напълно да изстине във водата в която се е пекъл!!!
Сервираме в чинийки, като го обръщаме и леко потупваме, за да се отдели от шоличиките.








И това е! 
Готови сме с нашият вкусен и сочен Кодрит кадир!




Сега ви оставям и вие да го приготвите, и да му се насладите!
И ви пожелавам... да ви е сладко!








****************************************************************************




Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!



Допълвам публикацията с пресни снимки :))