Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

сряда, 27 април 2016 г.

Пита "Ралица"


Днес ще ви покажа как да си приготвите една красива пита, която направих за Цветница, за това са и малките цветчета в нея.
Реших да я нарека "Ралица", защото е направена за моето красиво цвете Ралица.








И така...



Рецепта:

2 яйца /отделяме 1 жълтък за намазване/
1 ч.л. сол
1 к.л. захат
7 гр. суха мая
2 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
150 мл топла вода
брашно около 600-700 гр. /в зависимост от брашното/
масло за намазване


Начин на приготвяне:

В дълбока купа или тава, пресвяваме около 400-500 гр. брашно към което добавяме сухата мая и разбъркваме хубаво. Правим кладенче в средата и добавяме 1 яйце и 1 белтък /жълтъка отделяме за намазване/, солта, захарта, киселото мляко, олиото и накрая топлата вода. Разбъркваме с дървена бъркалка, малко по-малко добавяме брашно при необходимост. Замесваме меко тесто. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 1 час.
След като е втасало, го разделяме на 4 части, както съм показала на снимката - 1 голяма, 1 средна, 1 малка и 1 още по-малка.




Предварително си намасляваме тавата.

Взимаме голямата част тесто и разточваме на правоъгълна кора дебела около 3 мм, намазваме с олио и навиваме на руло.






С помоща на ножица разрязваме рулото на малки кръгове около 2 см под диагонал. Нареждаме ги във външният край на тавата, като оставяме разстояние между тях.






Взимаме средната част тесто и отново разточваме на кора дебела 2-3 мм. От нея изрязваме с помоща на чаша кръгове.




Взимаме 6 или 7 кръга и наполовина ги наслагваме един върху друг.






Навиваме на рулце и с пръсти леко притискаме в средата. С помоща на ножица разрязваме наполовина и си имаме 2 розички.








С пръсти леко извиваме листенцата навън и прищипваме в средата. Нареждаме ги в тавата на разстояние една от друга. Остатъците които оставят от изрязването на кръговете, премесваме отново, разточваме на кора и изрязваме кръгове и така до получаване ни необходимият брой розички - 7 бр.






Взимаме най-малката част тесто и оформяме топка.
Последната част тесто, разточваме на кора и изрязваме лентички, широки около 5-6 мм.




Намазваме оформената топка с олио и започваме нареждането на лентичките върху нея, така че да получим решетка.
Нареждаме 6-7 лентички успоредно една до друга, тях през една прегъваме към средата и поставяме една лентичка напречно. След това прегънатите лентички връщаме на мястото си, така че те минават върху напречната лента. Повтаряме "упражнението" по същият начин и с останалите лентички, които не бяхме прегъвали и поставяме втора напречна лента. И така по този начин до края на топката и от двете страни.











След като сме сплели лентичките, отрязваме стърчащите краища на около 1 см от топката и ги прегъваме под нея. Поставяме я в центъра на тавата.






Ако ви остане малко тесто, направете малки топченца и ги поставете между розите.




И сме готови с оформянето. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса 30 минути.
Намазваме с рабит жълтък в който сме добавили 1 с.л. олио.




Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути.

След като питата е изпечена я изваждаме от фурната и я намазваме разтопено масло, покриваме с кърпа леко да се задуши и след около 5-10 минути, може да я поднасяме за хапване.







Вкусна малка пита, мекичка и ухаеща на масълце!

Добър апетит!