Блоговодител - кулинарен пътеводител

понеделник, 25 април 2016 г.

Шоколадово-карамелени пасти


Здравейте Слънчовци!

Днес ще ви покажа едни топящи се пастички, които приготвих по случай вчерашният празник Цветница за моето прекрасно момиче!








Вкусът е божествен! Лек и пухкав карамелен крем, шоколадови блатове, покрити с нежен шоколадов мус...
Пастичките са много лесни и бързо се приготвят. Дозата е за 6 бр.








Да започваме...



Рецепта:

За блатовете:

4 яйца
100 гр. захар
1 1/2 с.л. какао
50 гр. млечен шоколад
100 гр. брашно
1 к.л. бакпулвер


За карамеленият крем:

300 мл сладкарска сметана
1/3 ч.ч. захар
1 ч.л. масло


За шоколадовият мус:

50 гр. сладкарска сметана
50 гр. млечен шоколад
1 к.л. масло


За украсата:

50 гр. сладкарска сметана
5-6 ягоди
шоколадови пръчици


компот, сок, прясно мляко или захарен сироп за сиропиране на блатовете



Начин на приготвяне:

Блата
Отделяме жълтъците от белтъците.
Белтъците разбиваме на сняг заедно със захарта и един по един добавяме жълтъците, като непрекъснато бъркаме.






Разтопяваме 50 гр. млечен шоколад на водна баня и го прибавяме към яйчената смес.
Разбъркваме внимателно на най-ниската степен на миксера.
Пресяваме брашното с какаото и бакпулвера и ги добавяме към сместа. Разбъркваме внимателно.




Намасляваме си формата за печене /аз съм използвала правоъгълна алуминиева форма с размери 21/14 см/ и изсипваме сместа в нея. Печем блата на 170 градуса за около 30 минути в предварително загрята фурна.




След като блата е изпечен го оставяме да се охлади без да го вадим от формата.




Крема
Докато блата се пече, се заемаме с приготвянето на карамеленият крем.
В тиган с незалепващо покритие карамелизираме захарта с маслото.




След като карамелът е готов, добавяме 80 мл сладкарска сметана и разбъркваме добре. Оставяме настрана да се охлади.




Останалата сметана която сме отделили за крема, разбиваме до пухкавост и към нея добавяме охладеният карамел. Разбъркваме много добре.






Муса:
Загравяме в подходящ съд 50 мл сметана и добавяме начупеният шоколад и маслото. Оставяме да омекнат и разбъркваме до пълното разтопяване на шоколада и получаване на хомогенна смес. Полученият ганаш оставяме да изстине и го прибираме в хладилника за 30-40 минути. След като се е изстудил много хубаво, го разбиваме на най-вискоката степен на миксера до пукавост. И шоколадовият мус ни е готов.



Сглобяване на пастичките
Разрязваме блата на 3 отделни платки.




Разделяме крема на 2 по-големи части и една по-малка.
Поставяме първата платка в подходящ поднос, сиропираме я леко и я намазваме с едната по-голяма част от крема.




Отгоре поставяме втората платка, отново сиропираме, нанасяме крем и завършваме с третата платка, която също сиропираме и намазваме с най-малката част от крема.






Накрая намазваме с шоколадовият мус и съвсем леко по страните на пастите.




Разрязваме пастите на 6 еднакви парчета и украсяваме всяко парче с разбита сметана, ягоди и шоколадови пръчици.










Разкошни пасти!
Меки, сочни, пухкави, а тази комбинация на карамел и шоколадов мус е невероятна!








Желая ви прекрасно настроение и ....
Да ви е сладко!



И накрая, на патеричка...

Честит Имен Ден на всички, които носите имена на цветя!
Бъдете здрави и благословенни!

..иии..

Честит Празник на моето малко Слънце - Ралица !
Нека ми е жива и здрава...
Обичам те!











***************************************************************************

Няма коментари:

Публикуване на коментар