Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

понеделник, 11 април 2016 г.

Пита без име


Здравйте Приятели!

Днес ще направим един красив модел на пита, която е много подходяща за празнични случаи.
Може да я украсите със сусам, маково и слъчногледово семе или да я оставите без украса, тя и така си е красива и представителна.








Отново рецептата и замесването са си моите универсални, които в повечето случаи ползвам, за това просто ще я копирам от предните които направих с това тесто.




Рецепта:

2 яйца + 1 белтък (жълтъка за намазване)
400 мл прясно мляко
1 кубче мая
5 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
брашно около 1 кг

сусам, маково и слънчогледово семе или каквото желаете за поръсване



Начин на приготвяне:

Най-напред си разтваряме маята и захарта в затопленото мляко. Добавяме 5-6 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме на топло да втаса за около 10 минути.
През това време си пресяваме брашното в дълбока купа /не цялото/, правим кладенче в средата и добавяме двете яйца, белтъка, олиото, солта и втасалата мая. 





Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса покрито с кърпа за 1 час.

След като е втасало го разделяме на 4 еднакви парчета, едно малко и едно средно парче. Както съм показала на снимката.








Взимаме 3-те еднакви парчета тесто и всяко едно разточваме на горе-долу кръгла кора дебела 3-4 мм.





След като сме разточили и трите кори, ги наслагваме една върху друга като между тях мажем с олио.





Изрязваме по-стърчащите краища и неравности и разрязваме на 8 еднакви триъгълника.





Всеки един триъгълник прегъваме по следният начин: 
- Първо прегъваме към средата на триъгълника единият край от към основата и го притискаме по средата с помоща на дървен шиш.





- След това прегъваме и вторият край по същият начин и го притискаме през средата.



   

- И накрая захлупваме двата прегънати вече края, като прегъваме върху тях и върхът на триъгълника, който също с дървен шиш притискаме през средата.





Получаваме едни красиви шестоъгълници.
Нареждаме готовите оформени шестоъгълника в намаслена тава /диаметър 35 см/ във външният й край.





С първата част от питата сме готови!

Започваме с втората част...

Взимаме малкото и средното парче тесто. 
Средното парче оформяме на топка, намазваме го с разбит жълтък в който сме добавили 1 с.л. олио, поръсваме го с мак и оставяме за малко настрани. 





Малкото парче разточваме на кора дебела 2-3 мм и разрязваме на ивици, широки 7-8 мм.





И сега се заемаме с оформянето на центъра на нашата пита.

Върху оформената и намазана с жълтък топка, нареждаме 8 или 9 лентички успоредно почти една до друга, тях през една прегъваме към средата, и поставяме една ленчитка напречно. След това прегънатите лентички връщаме на мястото си, така че те минават върху напречната лента. Повтаряме "упражнението" по същият начин с останалите лентички, които до сега не бяха прегъвани, пак през една и поставяме втора напречна лентичка. И така по този начин до края на топката и от двете страни.



















След като сме оформили и сплели лентичките, отрязваме стърчащите, излишни краища като оставяме 1 см от тях и ги завиваме под топката.
Поставяме я в центъра на тавата.





Остана ни четвъртото парче. Него разделяме на едно по-голямо, едно средно и едно по-малко парче.
И с трите парчета процедираме по един и същи начин. разделяме ги на по 8 еднакви парченца 





и оформяме топчици. Като най-големите поставяме във външният край на тавата, между шестоъгълниците в празното пространство, 





средните върху острите прехлупени върхове на шестоъгълниците,





А най-малките там където шестоъгълниците се допират един в друг, така че да се опрат лентичките на топката.











И нашата пита, вече е оформена. 
Покриваме я с кърпа и я оставяме да втаса за 1 час.
След като е втасала я намазваме с разбитият жълтък + 1 с.л. олио и украсяваме със сусам, маково и слънчогледово семе.








Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути.
След изваждане от фурната я поръсваме с малко студена вода и я покриваме с кърпа, за да стане още по-мекичка.











И сме готови!
Имаме си мекичка, пухкава, красива и много вкусна пита!

Желая ви добро настроение и добър апетит!






*********************************************************************************************************************************





Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!