Вкуснотийки с ИНА
Страници
- Да попътуваме в един по-спокоен и красив свят...
- Храм-паметник "Рождество Христово" - Шипченски манастир - Руската църква на Шипка
- Белград / Belgrade (Serbia)
- Ботаническата градина - гр.Балчик
- Нос Калиакра
- Старинен Пловдив
- Крепост Хисарлъка - град Кюстендил
- Потопената църква в Жребчево
- Казанлъшката тракийска гробница и парк Тюлбето
- КАЗАНЛЪК - мил мой роден град
понеделник, 11 април 2016 г.
Пита без име
Здравйте Приятели!
Днес ще направим един красив модел на пита, която е много подходяща за празнични случаи.
Може да я украсите със сусам, маково и слъчногледово семе или да я оставите без украса, тя и така си е красива и представителна.
Отново рецептата и замесването са си моите универсални, които в повечето случаи ползвам, за това просто ще я копирам от предните които направих с това тесто.
Рецепта:
2 яйца + 1 белтък (жълтъка за намазване)
400 мл прясно мляко
1 кубче мая
5 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
брашно около 1 кг
сусам, маково и слънчогледово семе или каквото желаете за поръсване
Начин на приготвяне:
Най-напред си разтваряме маята и захарта в затопленото мляко. Добавяме 5-6 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме на топло да втаса за около 10 минути.
През това време си пресяваме брашното в дълбока купа /не цялото/, правим кладенче в средата и добавяме двете яйца, белтъка, олиото, солта и втасалата мая.
Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса покрито с кърпа за 1 час.
След като е втасало го разделяме на 4 еднакви парчета, едно малко и едно средно парче. Както съм показала на снимката.
Взимаме 3-те еднакви парчета тесто и всяко едно разточваме на горе-долу кръгла кора дебела 3-4 мм.
След като сме разточили и трите кори, ги наслагваме една върху друга като между тях мажем с олио.
Изрязваме по-стърчащите краища и неравности и разрязваме на 8 еднакви триъгълника.
Всеки един триъгълник прегъваме по следният начин:
- Първо прегъваме към средата на триъгълника единият край от към основата и го притискаме по средата с помоща на дървен шиш.
- След това прегъваме и вторият край по същият начин и го притискаме през средата.
- И накрая захлупваме двата прегънати вече края, като прегъваме върху тях и върхът на триъгълника, който също с дървен шиш притискаме през средата.
Получаваме едни красиви шестоъгълници.
Нареждаме готовите оформени шестоъгълника в намаслена тава /диаметър 35 см/ във външният й край.
С първата част от питата сме готови!
Започваме с втората част...
Взимаме малкото и средното парче тесто.
Средното парче оформяме на топка, намазваме го с разбит жълтък в който сме добавили 1 с.л. олио, поръсваме го с мак и оставяме за малко настрани.
Малкото парче разточваме на кора дебела 2-3 мм и разрязваме на ивици, широки 7-8 мм.
И сега се заемаме с оформянето на центъра на нашата пита.
Върху оформената и намазана с жълтък топка, нареждаме 8 или 9 лентички успоредно почти една до друга, тях през една прегъваме към средата, и поставяме една ленчитка напречно. След това прегънатите лентички връщаме на мястото си, така че те минават върху напречната лента. Повтаряме "упражнението" по същият начин с останалите лентички, които до сега не бяха прегъвани, пак през една и поставяме втора напречна лентичка. И така по този начин до края на топката и от двете страни.
След като сме оформили и сплели лентичките, отрязваме стърчащите, излишни краища като оставяме 1 см от тях и ги завиваме под топката.
Поставяме я в центъра на тавата.
Остана ни четвъртото парче. Него разделяме на едно по-голямо, едно средно и едно по-малко парче.
И с трите парчета процедираме по един и същи начин. разделяме ги на по 8 еднакви парченца
и оформяме топчици. Като най-големите поставяме във външният край на тавата, между шестоъгълниците в празното пространство,
средните върху острите прехлупени върхове на шестоъгълниците,
А най-малките там където шестоъгълниците се допират един в друг, така че да се опрат лентичките на топката.
И нашата пита, вече е оформена.
Покриваме я с кърпа и я оставяме да втаса за 1 час.
След като е втасала я намазваме с разбитият жълтък + 1 с.л. олио и украсяваме със сусам, маково и слънчогледово семе.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути.
След изваждане от фурната я поръсваме с малко студена вода и я покриваме с кърпа, за да стане още по-мекичка.
И сме готови!
Имаме си мекичка, пухкава, красива и много вкусна пита!
Желая ви добро настроение и добър апетит!
*********************************************************************************************************************************
Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар