Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

вторник, 1 декември 2015 г.

Милинки

Най-пухкавите и мекички милинки...

От онези които ме връщат в детството ми и продаваха по баничарниците!

Онези милинки, за които се редяхме по опашки в баничарниците, които чакахме с нетърпение чичковците и лелките да извадят от фурните и с голяма наслада и шише боза, още топли, топли ги хапвахме.





Ако имате формички за милинки използвайте тях, ако нямате разделете милинките с хартия за печене. Може разбира се и да си подредите топчетата едно до друго, като за пита.


Рецепта:

За тестото:

1 яйце
300 мл хладка вода
1/2 кубче мая
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
брашно 500 - 700 гр. /зависи от вида и марката на брашното/

За оформяне на топките:

50 гр. масло
4-5 с.л. олио

За крема:

80 гр. масло
3 с.л. брашно
150-200 гр. сирене
малко вода /за разреждане на гъстата каша/

За намазване:

1 яйце
малко олио




Начин на приготване:

В купа наливаме хладката вода, добавяме маята и захарта, разбъркваме добре оставяме да втаса на топло 10-15 минути. Пресяваме брашното в подходящ съд, правим кладенче в средата и в него добавяме яйцето, солта и втасалата мая.
Замесваме меко тесто, покриваме с кърпа и оставаме да втаса за около 40 минути на топло.
Разделяме тестото на 6 топки, и всяка една от тях на още 3 топки.
Изрязваме си кръгове от хартията за печене с диаметър 20 см, 6 броя.
Топим всяка топка в сместа за оформяне и нареждаме върху кръга хартия за печене, след това поставяме в тавата. Така процедираме и с останалите 5 милинки с по 3 топки.
Оставяме да втасат 20 минути.
Намазваме милинките отгоре с крема и оставяме още 10 минути да втасат.






Накрая намазваме с яйцето смесено с олиото.

Печем в загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути.

След като извадим изпечените милинки от фурната, ги напръскваме със студена вода и покриваме с кърпа.

След около 5 минути, може да ги нападамеее!





Невероятен аромат се носи из въздуха....Мммм...

Аромат на масълце и сиренце...

Аромат от детството ми...









***************************************************




Предложете на приятелите си като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!