Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

четвъртък, 14 април 2016 г.

Дърпана вита баница


Днес ще направим една изключителна баница!
Баница с домашно приготвени дърпани кори, тънички и хрупкави с аромат на масълце...










Приготвянето на корите никак не е трудно, необходимо е само мъничко търпение и желание, и начинаещият кулинар би се справил.
Използвам класическата рецепта за домашни кори с яйца.






Да започваме...



Рецепта:

За корите:

2 яйца
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
250 мл вода
600-700 гр. брашно


За плънката:

4 яйца
300 гр. сирене
3/4 кофичка кисело мляко


Още:

1 яйце за намазване
около 150-200 мл олио за намазване на корите
масло за намазване на тавата



Начин на приготвяне:

Започваме с проготвянето на корите, като разбиваме 2 яйца, добавяме солта, олиото, оцета и водата, която сме затоплили леко. Разбъркваме всичко много добре.




Пресяваме брашното и започваме по-малко да го добавяме към яйчената смес.
Замесваме средно твърдо тесто.






Разделяме го на 8-10 бр. горе-долу еднакви парчета.




Всяко едно притискаме с пръсти и длани, за да го сплескаме.




Поставяме ги в тавичка или в по-дълбок поднос и ги намазваме /заливаме/ обилно с олио и от двете страни.




Оставяме ги настрана да починат за около 30 минути. Това се прави, за да може корите да се отпуснат и станат еластични.

През това време приготвяме плънката, като разбиваме яйцата, добавяме киселото мляко и натрошеното сирене.




След това с всяка една кора процедираме по един и същ начин.

Взимаме една сплескана питка и с помоща на пръстите я разтегляме, като я въртим подобно на мекичките, само че тук кората трябва да стане много тънка.
След като в средата е започнала да изтънява, я поставяме върху голяма кърпа




и много леко и внимателно започваме да я разтегляме и придърпваме към краищата, за да се изтънят.






Целта е кората да стане равномерно разтеглена и тънка навсякъде.
Тук мога да вметна, че е възможно на места да получите леки дупчици от изтъняването, това не трябва да ви притеснява, защото навиваме на руло, а то е многопластово.

Краищата на вече разтеглената ни кора до известна степен остават малко по-дебели, за това в едно крайче скъсваме и леко издърпваме, за да ги премахнем от тънката кора.




Намазваме кората с олио и поръсваме с плънката.




Прехлупваме леко кората в едният край върху плънката и с помоща на кърпата навиваме кората на руло, като повдигаме постепенно кърпата нагоре.




И първата кора ни е готова. С останалите кори - по същият начин.
Нареждаме корите в намаслена тава, като започваме от външният й край, и навиваме към средата.






Намазваме с разбито яйце и печем баницата в предварително загрята фурна на 180 градуса между 20 и 30 минути.
След изваждане от фурната я порсъсваме леко със студена вода и я покриваме с кърпа за около 5-10 минути.

И сме готови!
Имаме си уникална баница! Хрупкава, сочна, с много сиренце и с аромат на масълце.











А  краищата, които остават замесваме наново, намазваме обилно с олио, оставяме да почиват 30 минути и тях също разтегляме на тънки кори, от които си правим още една по-малка баница или малки вити банички. ;)






И ако все още не сте правили дърпана вита баница, не чакайте повече...
Уникална е!
И определено няма нищо общо с баниците които приготвяме с готови кори.








Желая ви добър апетит!
И вкусен и слънчев ден!







****************************************************************************





Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!