Блоговодител - кулинарен пътеводител

понеделник, 4 април 2016 г.

Козунак на конци II-ри вид


Здравейте Сладурковци !

Както обещах, днес ще ви покажа и вторият вид козунаци които приготвям вкъщи. Също толкова вкусни като първият вид и също с толкова много конци!
Тази доза е по-голяма, от нея излизат 3-4 големи козунака или 5 средни, или 6-7 по-малки... ;) Така че , тази доза както аз казвам, спокойно стига за най-близките роднини. :))










Ако решите да направите "проба" с тази рецепта, може да разделите продуктите наполовина и така ще имате 2 по-големи козунака или 3-4 по-малки.
Аз понеже си "я" познавам много добре от доста години, направо си ''действам'' с цялото количество, а резултата е у-ни-ка-лен...
Меки, пухкави, сладки козунаци с мнооого конци!








Преди да започнем, трябва да спомена, че яйцата и прясното мляко трябва да са със стайна температура и относно брашното, аз го пресявам само един път. Преди години си играех и го пресявах по три пъти, но не виждам никаква разлика с козунаците чиито брашно пресявам един път... Така че, според мен един път пресяване на брашното е напълно достатъчно.

Да започвамее...


Рецепта:

9 яйца /1 за намзване/
брашно около 2 кг до 2,400 кг /в зависимост от вида на брашното/
220 гр. масло
1 ч.л. сол
900 мл прясно мляко
1 кубче мая
720 гр. захар
кората на 1 лимон

сок от 1 лимон
200 гр. стафиди
1 с.л. ром

филирани бадеми
захар за поръсване




Начин на приготвяне:

Най-напред накисваме стафидите в сока на един лимон и 1 с.л. ром. Желателно е да бъдат накиснати поне 5-6 часа, за да могат да поемат от сока, да набъбнат и да станат меки. Така че, тази процедура трябва да я извършим поне 2 часа преди да се заемем с приготвянето на козунаците и от време на време ги разбъркваме.




Разтваряме маята в 300 мл топло мляко с 1 с.л. захар и 6 с.л. брашно. Оставяме да втаса за 10-15 минути на топло.

През това време, разбиваме 8 яйца с останалото количество захар и останалото прясно мляко, насърганата кора лимон и сол.

В дълбока купа или тава /количеството е голямо/, пресяваме 1 кг брашно /никога не слагайте наведнъж цялото количество брашно, а постепенно добавяйте, понеже всяко брашно е различно и се абсорбира по-различен начин/, правим кладенче в средата и изсипваме добре разбитите яйца със захарта и вече втасалата мая. С дървена лъжица започваме да бъркаме, като добавяме постепенно пресято брашно. След като тестото е станало достатъчно гъсто и бъркането с лъжицата започне да ни затруднява, го прехвърляме върху набрашнена повърхност, посипваме с пресято брашно и доомесваме на ръка. При самото месене усвояваме половината разтопено масло /топим ръцете в маслото и месим/. 
Самото тесто трябва да е меко и много леко лепнещо.









Покриваме готовото тесто с кърпа и го оставяме да втаса 1 час.
Ако ви затруднява месенето на тестото, понеже е доста голямо количество и изисква повече усилия, може да го разделите на две половини и да месите поотделно.

Следва второ месене. Като процедираме по същят начин. Топим ръцете в останалото масло и месим тестото. 





Отново го оставяме на топло да втаса покрито с кърпа за 1-2 часа. Или самото тесто трябва да увеличи двойно обема си.

Намазваме формите или тавите с масло в които ще поставим козунаците за печене.

Ако ще правим големи козунаци, разделяме тестото на 3 еднакви части, всяка от които разделяме също на три. 





Всяко едно парче с помоща на ръцете разтегляме на фитил и след това с длани притискаме, за да го сплескаме. 





Отгоре нареждаме стафиди, локум и т.н....по желание.
Слепваме двата края. Така процедираме и с останалите две парчета. 





След като и трите фитила са готови ги усукваме, сплитаме на плитка и поставяме във формата за печене.













/По същият начин и с парчетата за останалите два козунака/.
Ако решите да направите по-малки козунаци, разделете тестото на 6 и след това всяко парче на 3.

Отново втасват до увеличаване на обема си, намазваме отгоре с разбито яйце, поръсваме със захар, филирани бадеми и стафиди по желание. 
Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса, от 25-35 минути.






Тук пак ще вметна, че е хубаво да ги наглеждате, заради различията на всяка фурна.
И най-важното за хубави козунаци е, че не трябва да се препичат, за да не станат сухи.
Ако случайно започнат да прегоряват отгоре, а все още не са се изпекли, ги покрийте с алуминиево фолио.
Премесването два пъти с масло /може и с мас/ е задължително условие за козунак на конци.

И това е!








Имаме си най-пухкавите, меки и сладки козунаци и най-важното с мнооого конци!






Това са двете рецепти /тази и предната която споделих с вас/, които използвам за направата на домашни козунаци, изпробвани и изпитани от мен, семейството ми, роднините и приятелите, многократно през годините. 
Споделих с вас, част от нашата Великденска трапеза /а и не само, защото аз честичко правя тези козунаци, за да зарадвам любимите си хора/, и сега спокойно мога да ви пожелая... 

Да ви е забавно и весело приготовлението за Великденските празници! 
Бъдете здрави, не спирайте да се усмихвате и се обичайте!
Весело посрещане на Великден!

Благодаря Ви, че сме заедно!




И една снимка по тази рецепта, от миналият Великден /снимана от моя мъж, да се хвали с мен ;)) / ....





А от таз годишният Великден-01.05.2016 г., успях да щракна само тези козунаци, другите просто изчезнаха за минути frown emoticon grin emoticon и торта от козунаци даже не успях да направя, то не остана и троха...





*****************************************************************************************************************************










Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!

41 коментара:

  1. Masloto samo pri meseneto li se dobavq,bez vatre v praveneto na testoto.

    ОтговорИзтриване
  2. Сега втасва за втори път, нямам търпение да започна с оформянето на козунаците. Рецептата си я избрах по снимка, много обучам светли козунаци, сплетени са невероятно. При мен маята ми доста добре се надигна, но когато замесих всичко и го оставих да втасва първия път не се промени на обем. Сега е буквално върху парното и се надявам на чудо. Само да вметна, че днес навън е 20 градуса, но заради козунака съм пуснала парното само в една стая. Нямам търпение наистина, тестото ухае невероятно и вече ми се хапват вкусни козунаци. Ще се включа по-късно със снимка!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте! Много се радвам, че сте се доверили на рецептата ми! Очаквам отзиви и снимки. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, миналата година правих козунаци по ваша рецепта и станаха превъходни! Но количеството разделих на половина. Тази година мисля да направя това голямо количество, но имам следното питане: докато се пекат първите 2 козунака, останалите няма ли да превтасат? Ако се получат да кажем 5 броя средни, петия ще чака до изпичане страшно много време. Вие как процедирате с тази част? Весели и ароматни великденски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Извинявам се за закъснелият отговор! Докато първите козунаци се пекат, останалото тесто, прибирам в хладилника, за да не превтаса. :)

      Изтриване
  5. Здравейте, какво брашно използвате за козунака.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте! Това е най-добрата рецепта за козунак!!! Миналата година месих за първи път по Вашата рецепта, тази година също съм се подготвила да я направя и нямам търпение. Невероятно вкусни козунаци се получават.Весели Великденски празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, от сърце! Бъдете здрави и благословенни!

      Изтриване
  7. Чудесни са вашите козунаци! Всичко бе наред при моите,но като ги сложих във фурната плетката се сля и не бухнаха.Къде може да сгреших?Извинявам се за безпокойство.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви! Вариантите са няколко.. Или силна фурна, или малко повече са втасали, или е трябвало още мъничко брашно, при месенето.

      Изтриване
  8. Нищо не става от тази рецепта..... един загубен ден за нищо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзива! Пожелавам ви, да гледате по оптимистично на живота!

      Изтриване
  9. Много добра рецепта!Страхотни козунаци станаха.Светли празници!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце! Радвам се, че са ви харесали!

      Изтриване
  10. Страхотни козунаци станаха! Merci za reseptata!

    ОтговорИзтриване
  11. Имам суха мая. Колко гр отговарят на 1 кубче?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Две пакетчета суха мая, отговарят на едно кубче жива мая.

      Изтриване
  12. Здравейте, Ина! От 2016г правя козунаци само по вашата рецепта. Винаги стават чудесни! Аз меся двойна доза на вашата. Единственото, което при мен става различно е по-мекото тесто, което като сплета става малко по разлято и ми поема малко повече масло. Поздрави на всички и пожелавам меки козунаци и тази година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Може да добавите още малко брашно, за да не се разваля формата. Радвам се, че ви е харесала рецептата! Благодаря ви! Желая ви светли и здрави празници!

      Изтриване
  13. Здравичейте! Направих козунака по рецептата, стана много вкусен, но не е на конци. Има ли нещо спицифично, което се прави, за да стане на конци? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Повече месене, заедно с мазнината. Ако за приготвяне на питка е необходимо месене, примерно 20 минути, за козунаци то е два пъти по 30 минути. Весели празници!

      Изтриване
  14. I az gi naprafix za prav at stanaxa mnogo vkousni bravo da ste jivi i zdravi tcialoto semeistvo vinagi yspexi blagodarq za receptata

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси и аз ви благодаря! Радвам се, че рецептата ви е харесала! Светли празници!

      Изтриване
  15. Бъдете благословена! Това е най-разкошния козунак, който съм правила и безкрайно благодаря за споделения опит и рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, много благодаря за милите думи! Много се радвам, че сте останали доволни. Весели празници!

      Изтриване
  16. Страхотна рецепта, козунак се получи без всякакви усилия ��. Рецептата е супер точна, следвах я и всичко се получи като игра. Благодаря Ина ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Светле, от сърце! Много се радвам, че ви е харесала. И аз благодаря, за доверието! Светли празници!

      Изтриване
  17. Сега си търсих снимките в телефона и видях, че от 2018 г. ги правя по тази рецепта. Бъдете все така вдъхновяваща. Дано и тази година ми се получат. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, благодаря за доверието! Весели празници!

      Изтриване
  18. Здравейте,искам да попитам какво брашно ползвате?

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте, решила съм да правя козунаци по вашата рецепта. За първи път ще правя по принцип. Казахте че на 1кубче мая отговаря 2 пакетчета суха мая, но от колко грама е пакетчето?

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте Ина Костова,тукощо направих вашата рецепта самоче полувин доза и обърках вместо да скожа 4яйца сложих 7 и вместо 1кг брашно 1,5�� дали ще се получи за първи път правя?

    ОтговорИзтриване
  21. Vsaka godina prava kozunasi moeto semeystvo go obojavame vashata resepta mi dopadna shte probvam Dano se polucu blagodarya izlejda cudesen kozunak bravo za maystora

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря! Ще се радвам да споделите резултата. Вярвам, че ще се получат чудни козунаци. :)

      Изтриване