Блоговодител - кулинарен пътеводител

понеделник, 4 януари 2016 г.

Крем карамел


Едва ли има някой, който да не е опитвал крем карамел... И едва ли има домакиня която да не е правила крем карамел...








В къщи го обожаваме, за това ще го добавя и аз към блога и се надявам да съм полезна на тези които за пръв път ще се опитат да го направят :)


Крем карамелът никак не е сложен стига да се спазват няколко малки хитринки. :))

Желателно е яйцата да са със стайна температура, а млякото да е леко затоплено!

Дозата която правя е за 10 шолички  (купички).


Да започваме...


Рецепта:

8 яйца
1 л прясно мляко
200 гр. захар
1 ванилия


250 гр. захар за карамелизиране




Начин на приготвяне:

В дълбока купа с помоща на телена бъркалка или вилица разбиваме яйцата,





добавяме захарта и бъркаме докато се разтопи. Добавяме топлото мляко и ванилията и отново разбъркваме до получаване на хомогенна смес.





Карамелизираме 250 гр. захар в съд с тефлоново покритие, ако нямате може и най-обикновенна метална купа.

Нареждаме си шоличките в тава. Сипваме на дъното им по 2 с.л от карамелизираната захар





и добавяме от яйченото-млечната смес, толкова колкото желаем да бъдат пълни.






Крем карамелът се пече на водна баня.
Наливаме в тавата вода, която трябва да е поне наполовина на шоличките или още по-добре е водата погледната отстрани да е на нивото на яйчено-млечната смес в шоличките.
Поставяме тавата във фурната и едва тогава я включваме на 140 градуса. Печем крем карамелът между час и половина - два часа.




Може би най-важното правило при печенето на крем карамел е да не се допуска водата в тавата да заври. Ако водата заври, вероятноста крем карамелът да не е гладък и плътен, а да се получат шупли е доста голяма, което донякъде разваля истинският му вкус.
За това е желателно през половин час да доливаме около 1 ч.ч. ледено-студена вода или да добавяме по 10-12 бучки лед. Ако евентуално има опасност водата да прелее, просто с черпак махнете от горещата вода толкова колкото ще сложете студена и тогава долейте студената вода.

След като вече крем карамелът ни е изпечен, изваждаме тавата от фурната и го оставяме да изстине вътре във водата, а не го вадим. Което значи, че водата в тавата също трябва да е напълно студена.




Крем карамелът се консумира студен, направо от шоличката или може да го обърнем в чинийка! :))




Това е!
Не е никак сложно!
Просто трябва да се наблюдава, когато се пече!





И накрая...

Да ви е сладко!

Много усмивки и добро настроение! :))







*********************************************************





Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар