Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

четвъртък, 7 януари 2016 г.

Пита за имен ден


Честит Ивановден на един прекрасен мъж в моят живот!
Честит Празник на най-страхотният дядо в света!
Пожелавам му да ми е жив и здрав, и още дълги години да се радваме един на друг!
От него съм научила много хитринки при готвенето и вкусни рецепти.
А да знаете само как меси и какъв хляб прави.... Чуден!

В знак на признателност и любов към теб, мили мой дядо - една слънчева пита...




Моделът на питата която реших да направя е по идея на Миряна Томова.

Рецептата и замесването са си моите универсални които в повечето случаи ползвам, за това просто ще я копирам от предната която направих с това тесто.


Започваме...



Рецепта:

2 яйца + 1 белтък (жълтъка за намазване)
400 мл прясно мляко
1 кубче мая
5 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
брашно около 1 кг

сусам, мак или каквото желаете за поръсване



Начин на приготвяне:

Най-напред си разтваряме маята и захарта в затопленото мляко. Добавяме 5-6 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме на топло да втаса за около 10 минути.
През това време си пресяваме брашното в дълбока купа, правим кладенче в средата и добавяме двете яйца, белтъка, олиото, солта и втасалата мая. 





Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса покрито с кърпа за 1 час.





След като тестото е втасало, си отделямо едно малко парче от него малко по-голямо от тенис топка :)) оставяме го настрани.

Голямото тесто поставяме в намаслена тава (с диаметър 35 см) и го разтиламе с длани по дъното й, като оставяме малко разстояние от страните й.




С чаена чаша изрязваме 3 парчета от разстеленото тесто.

Всяко от тези 3 парчета тесто разточваме на кръгла кора, дебела около 3 мм.




Намазваме ги с масло или олио и нареждаме една върху друга.




С помоща на нож за тесто (ако нямате може и с обикновен) разрязваме на 8 еднакви триъгълника.




И след това на всеки един триъгълник правим малък разрез в средата, като не стигаме до краищата и оформяме листенце, както съм показала долу на снимката...










Същата продерура извършваме и с малкото парче тесто което си отделихме в самото начало, като отново получаваме 8 триъгълника, но с тази разлика че единият триъгълник отделяме настрани.
Така получаваме общо 15 оформени листенца. Като с тях запълваме празните пространства на тестото в тавата. Във всеки отвор поставяме по 5 листенца.




Триъгълника който отделихме разделяме на 3, правим топчета и поставяме в средата на всяко цветенце което получихме от подреждането на листенцата.

Покриваме с кърпа и оставяме да втаса на топло за 1 час.

След като е втасала, намазваме с жълтък с малко олио и поръсваме със сусам и мак (това разбира се е по желание).




Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути.




Готовата пита изваждаме от фурната, напръскваме с вода и покриваме с кърпа, за да се задуши и корите й станат мекички.




Това е!
Лесна за оформяне пита и много красива.
Добър апетит!




И накрая...



Честит Празник на всички празнуващи днес!
Живо и свято да е името Ви!
Бъдете здрави и благословенни!
И нека около вас да има повече усмивки, повече топлина и повече хубави емоции!






*******************************************************************







Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!