Блоговодител - кулинарен пътеводител

вторник, 5 януари 2016 г.

Пита


Продължавам с питите...
Едно любимо мое занимание... Да си "играя" и забавлявам с пластелиновото тесто, създавайки красиви и интересни форми, вкусни и пухкави. :))







Този модел на пита е много лесен и бърз за изпълнение, дори за домакини които са решили за пръв път да месят и оформят.

Да запретваме ръкави...


Рецепта:

2 яйца + 1 белтък (жълтъка за намазване)
400 мл прясно мляко
1 кубче мая
5 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
брашно около 1 кг

сусам, мак или каквото желаете за поръсване



Начин на приготвяне:

Най-напред си разтваряме маята и захарта в затопленото мляко. Добавяме 5-6 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме на топло да втаса за около 10 минути.
През това време си пресяваме брашното в дълбока купа, правим кладенче в средата и добавяме двете яйца, белтъка, олиото, солта и втасалата мая. Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса покрито с кърпа за 1 час.

Намазваме си тавата с масло или олио и поръсваме с брашно.
Отделяме една малка топка от тестото, която се побира в шепата ви. От нея по късно ще си оформим украса.
Взимаме тестото и го разделяме, както съм показала на снимката...Едно голямо парче, три еднакви малки и едно средно.




Взимаме голямото тесто и го разделяме на 12 еднакви парчета..




Тях оформяме на топки и нареждаме по външния край на тавата в кръг.

Взимаме средното парче тесто и го разточваме на кръгла кора дебела 7-8 мм. Нея поставяме в средата на тавата.




Сега взимаме трите малки еднакви парчета тесто и от всяко едно правим дълъг масур, като ги притискаме в единия край леко да се слепят.





Сплитаме плитка...





...която увиваме около кръглата кора в тавата. Там където се срещат двата края на плитката притискаме леко с пръсти надолу, така че да се получи малка ямичка. Там ще поставим украсата на нашата питка.




Взимаме си малкото парче тесто, което отделихме за украса.
Разточваме го на тънка кора дебела около 2 мм и спомоща на чаша изрязваме седем кръга, а с помоща на ножче оформяме две листенца.




Слагаме първото кръчге на плота и всяко следващо поставяме така, че наполовина да легне върху предното...




...и навиваме на руло. Притискаме с пръсти в единия край, а на другия леко извиваме навън листенцата и оформяме роза.
Поставяме в ямичката на плитката първо листенцата, а след това и розата. 




И сме готови с оформянето. Оставяме питата да втаса 1 час на топло, покрита с кърпа.

След като е втасала намазваме топките и плитката с жълтък в който сме добавили малко олио и поръсваме със сусам и мак.
Розичката поръсваме с брашно, за да се отличава по цвят от останалата част на питата след изпичане. Същото може да направим и в средата на питата.




Печем на 170 градуса за около 30 минути в предварително загрята фурна.




След изпичане напръскваме с малко вода питата и я покриваме с кърпа за около 5 минути.
Така тя става по-мекичка.






Сервираме и... свършва за секунди :))

Мека, пухкава и ароматна!

Добър апетит!




**************************************************************




Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!


Няма коментари:

Публикуване на коментар