Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

сряда, 6 януари 2016 г.

Пиле с ориз по китайски


Едно от любимите ни ястия!
Както се казва ориз в къщи може да се яде всеки ден. :))

Рецептата е много лесна и бърза. Ако си разпределите правилно подготовката, гарантирам че ястието ще ви е готово за максимум 40 минути.



И така....


Рецепта:

1 ч.ч. ориз
2 пилешки пържоли /филе или бут, по желание/
1/2 малка консерва царевица
1/2 ч.ч. замразен грах
1 морков
соев сос
олио
черен пипер
къри
куркума
индийско орехче (за лек пикантен вкус)


Начин на приготвяне:

Най-напред измиваме оризът под течаща вода много добре. Сваряваме го в тенджера с вода и щипка сол, като съотношението трябва да е 2 части вода - 1 част ориз. Което в нашият случай значи на 1 ч.ч. ориз - 2 ч.ч. вода. След като водата в тенджерката се усвои от ориза го отстраняваме от котлона и захлупваме с капак, за около 15 минути.

След като сме поставили оризът да се вари, измиваме грахът и го поставяме в тенджерка на котлона с малко вода да се задуши за около 15-20 минути. След като е готов го отцеждаме от водата.

През това време си потготвяме останалите продукти.

Месото нарязваме на малки хапки, морковът на кубчета, а царевицата отцеждаме от сока й и я измиваме.

Нарязаното месо, запържваме в тиган с малко олио до зачервяване, добавяме 1-2 с.л. соев сос (на вкус), разбъркваме  и с помоща на решетъчна лъжица го изваждаме от тигана след като е готово.





В същата мазнина и тиган поставяме да се запържат моркова, свареният грах и царевицата до леко омекване на моркова и тях вадим от тигана и прехвърляме при месото.




Отново в същото олио сега добавяме свареният ориз и пържим за около минута. Овкусяваме го с къри, с малко куркума и индийско орехче на върха на ножа. 




Добавяме зеленчуците с месото и овкусяваме с черен пипер на вкус. Разбъркваме всичко добре и запържваме отново за около минута.






Ако ви дойде малък тигана, може всички продукти заедно да запържите в тавичка.

И сме готови!
...За сервиране!

От личен опит знам, че има хора които обичат оризът поднесен с кисело мляко.
Така че, може да им доставите и това удоволствие. :))
Соев сос може да добавите допълнително на вкус към топлото ястие, но това разбира се е по желание.




Желая ви приятно готвене и добър апетит!






***************************************************






Предложете на прители като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!