Блоговодител - кулинарен пътеводител

четвъртък, 1 ноември 2018 г.

Яйчен крем


Това е един много вкусен, лек и гладък крем.
Подходящ е както за директна консумация, така и за торти, сладкиши, еклери.











Продукти:

3 жълтъка
250 мл прясно мляко
70 гр. захар
1 щипка сол
1 прахче ванилия
1 с.л. натурално нишесте /с връх/
1 с.л. брашно /с връх/
1 с.л. масло


При използването на крема за пълнеж на торти и сладкиши, добавете още 1 с.л. брашно.



Начин на приготвяне:

Отделяме малко от прясното мляко, в което разтваряме брашното и нишестето.

Жълтъците разбиваме.

В подходящ съд поставяме на котлона останалото прясно мляко със захарта и щипката сол до завиране.

След като заври, отдръпваме от котлона и темперираме жълтъците, след което на тънка струйка връщаме в топлото мляко. Поставяме отново на котлона до завиране. Ще забележите как млякото с жълтъците започва да се сгъстява.

Отново отдръпваме от котлона и на струйка, добавяме разтворените брашно и нишесте, и ванилията.

Връщаме обратно на котлона и бъркаме с телена бъркалка до сгъстяване.

След като крема е готов, добавяме суденото масло и разбъркваме добре. Разсипваме го още топъл в подходящи купички, чашки или с каквото разполагаме.




При използването на крема за торти, сладкиши и др., трябва да изчакате крема да изстине напълно.

Крема е с умерена сладост, така че ако обичате по-сладичко, може да добавите още 1 с.л. захар или на вкус.












Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар