Блоговодител - кулинарен пътеводител

четвъртък, 29 ноември 2018 г.

Леща

















Продукти:

500 гр. леща
2 средни моркова
1/4 стрък праз
3 средни картофа
няколко скилидки чесън /по желание/
олио

вода

3/4 ч.ч. доматен сок или 1/2 ч.ч. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л.захар
сол на вкус

чубрица




Начин на приготвяне:

Измиваме добре лещата с топла вода.

Слагаме я в тенджера и наливаме вода, 2-3 пръста над лещата. Оставяме на котлона да поври 10 минути.

През това време, подготвяме зеленчуците. Обелваме картофите, морковите, чесъна и праза. Измиваме ги добре и ги нарязваме на кубчета.

Отдръпваме от котлона и изсипваме лещата в гевгир, като я измиваме добре с гореща вода.

Връщаме я обратно в тенджерата, добавяме предварително нарязаните зеленчуци, олиото и наливаме гореща вода /първоначално може да започнете с 3 л/, захлупваме с капака и поставяме на котлона да заври.

*В процеса на варене, лещата ще набъбва, а водата ще намалява. Ако ви се струва прекалено гъста за вашият вкус, може да добавите още вода. 

След като лещата е почти готова и зеленчуците са сварени, добавяме доматеният сок в който сме разтворили червеният пипер, чаената лъжица захар и сол на вкус. Оставяме да поври още 15 минути.

Накрая поръсваме с чубрица, разбъркваме, захлупваме с капака и оставяме за 15 минути настрана, "да се задуши".

Сервираме топла!












*Може би, за някои от вас добавените картофи, ще изглеждат странно... Тях аз слагам, като заместител на брашното, което се добавя в някои населени места.
Понеже вкъщи не обичаме манджички, застроени с брашно или нишесте, аз използвам картофи, те вършат чудна работа - хем замътват лещата /отделяйки нишесте/, хем в нея има допълнително витамини, хем и на нас ни е по-вкусна така.

Ако на вас не ви допада варианта с картофи в лещата, просто размийте 1 с.л. брашно или натурално нишесте в доматения сок.

















Добър апетит!






Няма коментари:

Публикуване на коментар