Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 21 ноември 2018 г.

Домашен хляб с тънки корички


















Продукти:

2 ч.ч. брашно
200 мл топла вода
1/2 ч.л. захар
1 пакет суха мая /7 гр./
1 ч.л. сол
1 с.л. олио




Начин на приготвяне:

Маята заедно с 1 с.л. брашно и 1/2 ч.л. захар, се разтварят в топлата вода. Оставя се да шупне за около 10 минути.









В подходяща купа, се пресява брашното, добавя се олиото, солта и шупналата мая.
Всичко се омесва добре, до гладко и съвсем леко лепнещо тесто.
За месенето на този хляб са достатъчни 10-15 минути.

Оформяме хляба по желание /кръгъл или продълговат/ и прехвърляме в съда в който ще го печем, предварително покрит с хартия за печене и леко намазана с олио.






Аз съм използвала йенска тенджера /20 см/.
Оставяме го на топло покрит с кърпа, да втаса за 30 минути.






Хлябът се пече на 170 градуса за около 30 минути.


П.С.: 
- Брашното може да варира в зависимост от марката. 
Ако ви се струва малко и тестото ви продължава да е доста лепкаво, прибавете още малко брашно, до получаване на съвсем леко лепнещо тесто.

- Времетраенто за печене също варира в зависимост от особенностите на всяка фурна.
При мен, както е в случая са достатъчни 30 минути, но при вас те може да са 25 минути или 35 минути.
За това без значение какво печете е хубаво да проверявате с дървена клечка, дали няма останало сурово тесто.


След като хлябът се е опекъл, го изваждаме и оставяме да изстине, без да го покриваме, защото коричките ще омекнат.




























И сме готови!
Имаме вкусен домашен хляб с тънки корички!




Добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар