Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

сряда, 20 ноември 2019 г.

Чийзкейк с тиква и шоколад


Не мога да опиша с думи тази торта / чийзкейк.
Разбира се, според сезона е с есенно-зимен привкус - ухаеща на тиква и канела.
Различни вкусове, различни аромати... Може би, точната дума е експлозия.
Нещо невероятно е!














Продукти:

Блат:
2 ч.ч. смлени бисквити
1/2 ч.ч. разтопено масло

Шоколадов крем:
250 мл сметана
300 гр. крема сирене
1 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. какао
1 ампула ванилия
2 пакетчета Гуахада /1 пакетче желатин/

 Тиквен крем:
 1 ч.ч. пюре от тиква
400 мл сметана
100 гр. бял шоколад
1/2 ч.ч. пудра захар
1 к.л. индийско орехче /равна/
1 к.л. джинджифил /равна/
1 с.л. канела /равна/
2 пакетчета Гуахада /1 пакетче желатин/

Украса:
200 гр. млечен шоколад
100 мл сметана





Начин на приготвяне:

Блат:
Разбъркваме добре бисквитите с маслото.
Изсипваме сместа във формата за торта и притискаме с лъжица или дъното на чаша, за да се сбият бисквитите и да се получи средно твърд блат.











Шоколадов крем:
В подходящ съд смесваме 100 мл сметана, крема сиренето, пудрата захар, пресятото какао и ванилията. Поставяме на водна баня до загряване, разбъркваме периодично, за да се смесят всички съставки много добре.
В останалите 100 мл сметана разтваряме Гуахадата, прибавяме към загрятата смес и разбъркваме добре.
Готовия крем изсипваме върху бисквитения блат.
След като изстине, поставяме в хладилник за 2-3 часа да стегне.








Тиквен крем:
В подходящ съд, загряваме 300 мл сметана в която разтопяваме белия шоколад. Прибавяме пудрата захар, пюрето от тиква и подправките.
Разтваряме Гуахадата в останалите 100 мл сметана и прибавяме към загрятата тиквена смес.
Разбъркваме добре и изспиваме върху шоколадовия крем.
Отново изчакваме да изстине и поставяме в хладилника до пълното стягане на чийзкейка /5-6 часа/.








Забележка: Ако използвате желатин, процедирайте с него по указания на опаковката начин.
/Разтваряте 1 пакетче в 30 мл вода до набъбване, загарявате в микровълнова фурна или на водна баня, за да се втечни и прибавяте към сместа/

Украсата:
Загряваме сметаната в подходящ съд, прибавяме към нея шоколада, нарязан на ситно, изчакваме 2-3 минути и разбъркваме добре, докато се получи гладък, лъскав крем.
Оставяме го настрана да изстине /след като изстине ще се сгъсти/ и щприцоваме розички върху стегналия чийзкейк.
























*Ако я приготвяте за дечица, не добавяйте подправките. 




 И накрая, като допълнение ще вметна, че тази тортичка, беше за рожденния ден на нашата баба и майка. И макар, че празника отмина, от тук също ще й пожелая да ни е жива и здрава! 💝











1 коментар:

  1. Изглежда обещаващо вкусна тортичка, записвам за проба! Да е жива и здрава бабата!

    ОтговорИзтриване