Блоговодител - кулинарен пътеводител

петък, 16 ноември 2018 г.

Кюнефе


Обичате ли ориенталските сладкиши? 
Сладки и сочни?
Ако отговорът ви е да, значи този сладкиш е точно за вас!

Това което ще ви представя днес е един изключителен и незабравим десерт. 
Уникален и неповторим!
Съчетание от хрупкав и сочен кадаиф, разтопена моцарела, с аромат на масло и лимон!
















Когато стане дума за кюнефе, многото обяснения са излишни!

Да започваме!



Продукти за 4 порции:

200 гр. суров кадаиф
200 гр. моцарела
100 гр. масло


Сироп
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
2 с.л. лимонов сок


За гарниране
Заквасена сметана
Шам фъстък




Начин на приготвяне:

Желателно е да използваме два еднакви тигана или други метални съдинки, за да можем по-лесно да обърнем сладкиша, след като се запече от едната страна.

Подготвяме си кадаифа, като го накъсваме и разрошваме.
Моцарелата, нарязваме на еднакви филийки.

В едният тиган /съдинка/, запържваме половината масло.
Взимаме половината от приготвения кадаиф и го поставяме в запърженото масло, разпределяме го равномерно по дъното на съда и силно го притискаме с ръка.






Върху кадаифа, нареждаме моцарелата.







Отгоре, поставяме втората половина кадаиф и отново силно притискаме, все едно да запечатаме моцарелата. Трябва да е стегнато и плътно.








Поставяме на котлона на средна степен, за да не изгори кадаифа.
Запържваме и след като придобие златист цвят, обръщаме върху вторият тиган /съдинка/, в който сме запържили останалото масло. Запичаме до златисто.


Ако не разполагате с два еднакви тигана, може да обърнете кюнефето внимателно в чиния, след като се е запекъл от едната страна. След това го върнете обратно в същия тиган, за да се запече и от другата страна.

Оставяме готовото кюнефе настрана да изстине.


Приготвяме сиропа, като поставяме захарта, водата и лимоновия сок на котлона да заврат. След като сиропа е готов, докато е още врял заливаме студеното кюнефе.

Оставяме да попие добре, обръщаме в подходяща чиния и сервираме кюнефето топло, гарнирано със заквасена сметана и нарязан на ситно шам фъстък.

Мммм....






















Да ви е сладко!




И похапвайки, ще ви "разходя" из древният, красив и незабравим Ефес...
























Жегата е изтощителна, но пък без спомени не може...























Стената на желанията



Храмът на Дева Мария






Няма коментари:

Публикуване на коментар