Обичате ли ориенталските сладкиши?
Сладки и сочни?
Ако отговорът ви е да, значи този сладкиш е точно за вас!
Това което ще ви представя днес е един изключителен и незабравим десерт.
Уникален и неповторим!
Съчетание от хрупкав и сочен кадаиф, разтопена моцарела, с аромат на масло и лимон!
Когато стане дума за кюнефе, многото обяснения са излишни!Да започваме!
Продукти за 4 порции:
200 гр. суров кадаиф
200 гр. моцарела
100 гр. масло
Сироп
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
2 с.л. лимонов сок
За гарниране
Заквасена сметана
Шам фъстък
Начин на приготвяне:
Желателно е да използваме два еднакви тигана или други метални съдинки, за да можем по-лесно да обърнем сладкиша, след като се запече от едната страна.
Подготвяме си кадаифа, като го накъсваме и разрошваме.
Моцарелата, нарязваме на еднакви филийки.
В едният тиган /съдинка/, запържваме половината масло.
Взимаме половината от приготвения кадаиф и го поставяме в запърженото масло, разпределяме го равномерно по дъното на съда и силно го притискаме с ръка.
Върху кадаифа, нареждаме моцарелата.
Отгоре, поставяме втората половина кадаиф и отново силно притискаме, все едно да запечатаме моцарелата. Трябва да е стегнато и плътно.
Поставяме на котлона на средна степен, за да не изгори кадаифа.
Запържваме и след като придобие златист цвят, обръщаме върху вторият тиган /съдинка/, в който сме запържили останалото масло. Запичаме до златисто.
Ако не разполагате с два еднакви тигана, може да обърнете кюнефето внимателно в чиния, след като се е запекъл от едната страна. След това го върнете обратно в същия тиган, за да се запече и от другата страна.
Оставяме готовото кюнефе настрана да изстине.
Приготвяме сиропа, като поставяме захарта, водата и лимоновия сок на котлона да заврат. След като сиропа е готов, докато е още врял заливаме студеното кюнефе.
Оставяме да попие добре, обръщаме в подходяща чиния и сервираме кюнефето топло, гарнирано със заквасена сметана и нарязан на ситно шам фъстък.
Мммм....
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар