Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

понеделник, 23 ноември 2015 г.

Кюфтенца в бял сос

По желание на мъжете в къщи, спретнах едно много бързо и вкусно ястие, което ме връща назад в детските ми години в кухнята на моята майка...
Много добро предложение и за по-мънички дечица, понеже в него няма нищо запържено. Лек и нежен сос и кюфтенца с ориз...да започваме...




Рецепта:

750 гр кайма
3/4 ч.ч. ориз
кимион
черен пипер
2 яйца
6 с.л. кисело мляко
сока на 1/2 лимон
6 с.л. брашно
40-50 гр. масло
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Слагаме тенджера на котлона в която сме сипали 3 л вода и маслото, да заври.
През това време в купа слагаме каймата, подправките, измития ориз и разбъркваме добре.





Оформяме топки /без да ги сплескваме/ и ги пускаме във врящата вода.




Оставяме ги да се варят за около 20 минути, за да може ориза в кюфтенцата да не остане хрупкав, като от време на време разбъркваме.





Приготвяме си сместа за застройване от 2-те яйца, киселото мляко, сока от лимона и брашното.





След 20 минути и след като ориза в кюфтенцата се е сварил, ги изваждаме в чиния, за да може да приготвим соса от застройката и водата в която са врели кюфтенцата.





Взимаме от горещия бульон и по-малко сипваме към застройката, за да може да придобие температурата на бульона и да не се пресече /макар, че е малко вероятно с лимона който сме прибавили, но аз предпочитам да не рискувам, така или иначе не отнема много време/.

Изсипваме вече топлата застройка към бульона и разбъркваме. Добавяме в тенджерката кюфтенцата, добавяме сол на вкус и отново разбъркваме. Оставяме така да поври 2-3 минути и махаме вече готовото ястие от котлона.
Поръсваме с пресен магданоз или чубрица /по ваше желание/.

И готово!




Надявам се да ви хареса!
Добър апетит!