Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

петък, 27 ноември 2015 г.

Вита баница с домашни кори и мая

Здравейте приятели!

Днес ще ви покажа любимата баница на моето семейство!
Пухкава, мекичка, пълна със сиренце и ухаеща на масълце....мммм...





Когато попитам всички в къщи, какво искат за закуска, без да се замислят: "Вита баницааа!"
Докато я приготвям през няколко минути ми се задава въпросът: "Кога ще е готова?" :D
И да си призная, дори не чакат да поизтине леко...докато сервирам и тя вече е изчезнала.

Тази баничка отнема малко повече време, понеже корите се месят, втасват, точат се, пълнят се, пак втасват и накрая печенето. Със сигурност за нея, трябва да отделите поне 3 часа. Но, всяка секунда от направата й, си заслужава.

Ще ви издам една малка тайничка: Лично аз, доста често си приготвям тестото за корите от вечерта и го мушкам в хладилника. Така то си втасва бавно през цялата вечер, защото е на студено и си спестявам поне 1 час на сутринта.

Време е да започваме...


Рецепта за тестото:

2 яйца + 1 белтък /жълтъка за намазване/
5-6 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
300 мл топла вода
4-5 с.л. кисело мляко
1 кубче мая
1 ч.л. оцет
брашно около 800-900 гр.


За плънката:

3 яйца
300 гр сирене

масло за намазване на тавата



Начин на приготвяне:

В купичка сипваме хладка вода, в която разтваряме маята заедно с чаената лъжичка захар и 3-4 с.л. от приготвеното брашно. Оставаме да втаса за около 10-15 минути на топло.

В дълбока купа пресяваме брашното и правим кладенче в средата. В него чукваме 2-те яйца + белтъка, добавяме олиото, солта, киселото мляко, оцета и накрая втасалата мая. Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса за 1 час на топло /покриваме с кърпа или капак, за да не се получи коричка/.

През това време си приготвяме плънката от яйцата и сиренето. Разбъркваме така че, да се получи съвсем лека кашичка /това правим с цел, да не се разтече яйцето при навиването на корите/.





Взимаме вече втасалото тесто и разделяме на 5-6 равни части.
Една по една всяка част, разточваме върху набрашнена повърхност на кора дебела около 2-3 мм, намазваме я с олио и в едният й край слагаме по дължина от плънката. Навиваме на руло и редим в намазана с масло тава, като започваме от вътрешния й край.
Покриваме вече наредената баница с кърпа и оставаме да втаса 1 час на топло.






След като е втасала, я намазваме с разбит жълтък в който сме добавили 1-2 с.л.олио.






Печем в загрята фурна на 160-170 градуса за около 30-35 минути.






След като е изпечена, я вадим от фурната, напръскваме леко с вода и покриваме с кърпа, за да омекне коричката отгоре.
След около 5 минути е готова за сервиране.





Мека и пухкава...

Да ви е сладко!
А аз ви гарантирам, че ще е така!

Невероятен аромат, който се разнася из цялата къща...аромат на домашна баница!







*************************************




Предложете на  приятелите си, като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!