Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

четвъртък, 24 март 2016 г.

Козунак на конци - I вид


Започнахте ли с репетициите преди Великден? ;))
Има достатъчно време до този велик християнски празник, така че спокойно може да изпробвате няколко рецепти и да изберете тази която ви хареса най-много.

Днес ще ви покажа една от двете рецепти които използвам за направата на козунаци.
И двете рецепти са многократно изпитани от мен през годините, а козунаците които се получават са наистина разкошни...меки, пухкави и най-важното...на конци !!!
Може да им добавите стафиди, локум, бадеми и т.н., според предпочитанията и вкусът ви.










И така, запретвайте ръкави....


Рецепта:

7 яйца /1 яйце за намазване/
300 гр. захар
250 мл прясно мляко
1 ванилия
1/2 ч.л. сол
1 кубче мая
150 гр. масло
1 кг брашно /+ 100 гр. при нужда/

стафиди, локум, бадеми....
захар за поръсване



Начин на приготвяне:

Най-напред разтваряме маята в топлото мляко с 1 с.л. захар и 6 с.л. брашно. Оставяме да втаса за 10-15 минути на топло.
В дълбока купа, пресяваме брашното, правим в средата кладенче и добавяме 6-те яйца, останалата захар, сол, ванилия и вече втасалата мая. Разтопяваме маслото. Замесваме меко, гладко и еластично тесто, като при самото месене усвояваме половината масло /топим ръцете в маслото и месим/. Покриваме готовото тесто с кърпа и го оставяме да втаса 1 час.






Следва второ месене. Като процедираме по същят начин. Топим ръцете в останалото масло и месим тестото. Отново го оставяме на топло да втаса покрито с кърпа за 1-2 часа. Или самото тесто трябва да увеличи двойно обема си.




Намазваме формите или тавите с масло в които ще поставим козунаците за печене.

От тази доза аз правя 2 средни козунака.

Разделяме тестото на две еднакви парчета. Всяко едно от тях разделяме на три еднакви парчета.




Всяко едно парче с помоща на ръцете разтегляме на масур и след това с длани притискаме, за да го сплескаме. Отгоре нареждаме стафиди, локум и т.н....по желание.








Слепваме двата края. Така процедираме и с останалите две парчета.






След като и трите фитила са готови ги усукваме, сплитаме на плитка и поставяме във формата за печене.












Отново втасват до увеличаване на обема си, намазваме отгоре с разбито яйце и поръсваме със захар. Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса, от 25-35 минути.








Тук пак ще вметна, че е хубаво да ги наглеждате, заради различията на всяка фурна.
И най-важното за хубави козунаци е, че не трябва да се препичат, за да не станат сухи.
Ако случайно започнат да прегоряват отгоре, а все още не са се изпекли, ги покрийте с алуминиево фолио.
Премесването два пъти с масло /може и с мас/ е задължително условие за козунак на конци.












Това е!

Вкъщи "умират" за козунаците които им правя. :)) Когато разберат, че замесвам тесто за козунаци, очите им се ококорват и светват като на прегладнели котета. :)) 

Трудоемко занимание, но няма по-вкусен козунак от домашно приготвеният!
И не се тревожете, ако от първият път не ви се получи желаният резултат... С всеки следващ опит ще ставате по-добри и усъвършенствани!

Успех!

.......................................................................................................................................

* Ще допълня публикацията и ще вметна, че е желателно да не слагате всичкото брашно наведнъж. Сложете първо около 700-800 гр. и след това по-малко добавяйте останалото, докато ви се получи меко и гладко тесто. Тъй-като всяко брашно е различно и се абсорбира по-различен начин. При мен необходимото количество е 1,100 кг брашно, но на друг може да му са достатъчни 900 гр.




*************************************************************************



Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!