Блоговодител - кулинарен пътеводител

неделя, 14 февруари 2016 г.

Торта "Целувка"


Честит 14 февруари, Влюбении !

Бъдете живи и здрави, бъдете обичани и раздавайте обич!

Ееех, любовта..не можем без нея.. Тя е онази невидима сила, която ни тласка напред, която ни вдъхновява и която ни прави по-добри!...

"...Истинската Любов е тази, която поема ръката ти, но и сърцето ти успокоява. Любовта не се състои само в това двама души да се гледат един друг, а да гледат в една и съща посока. Понякога тази посока се губи, но мисля че именно любовта е тази, която намира правият път тези две сърца да поемат отново в тази посока.
Любовта е да даваш на всеки твой ден шанса тя да бъде най-добрата в живота ти. Всеки ден да обичаш макар и с грам повече от предходния ден..."                            
                                                                                                                                   Стоянов




"Научих преди всичко, че за да бъдеш щастлив, трябва да си бил много нещастен. Без чиракуване, без болка щастието не е трайно. Любовта, която трае три години, е любов, която не е изкачвала планини и не е потъвала на дъното, а е паднала наготово от небето. Любовта е трайна само когато всеки от двамата знае нейната цена и по-добре да си е платил предварително, инак има опасност да трябва да урежда сметката след това. Ние не сме подготвени за щастието, защото не сме привикнали с нещастието. Ние сме възпитани в преклонение пред удобството. Трябва да знаеш кой си и кого обичаш. Трябва сам да си довършен, за да можеш да преживееш една недовършена история."

                                                                                                                                       Бегбеде




Прекрасно...и вълшебно !

Иии разбира се не можах да се стърпя, да не направя едно вкусно и разтапящо се сърчице!

Комбинация от сочен блат, яйчено-млечен крем, карамелизирани орехи и целувки, домашно приготвени...
Една съвършенна и неустоима комбинация...




Рецептата за блатовете взаимствах от "Слънчевата кухня", а кремът наподобява крем "Шантили", но с леки изменения от моя страна.

Насладете се...


Рецепта:

За блатовете:

2 яйца
140 мл гъст айрян
75 мл олио
140 мл горещо кафе
щипка сол
180 гр, брашно
300 гр. захар
60 гр. какао
2 ч.л бакпулвер


За крема:

750 мл прясно мляко
5 жълтъка
300 гр. захар
60 гр. брашно
60 гр. царевично нишесте
3 ванилии
150 мл сладкарска сметана
2 с.л. твърдо масло
2 с.л. захар


За сиропиране на блатовете:

150 мл вода
100 гр. захар

или прясно мляко, компот, сироп и т.н.


За ганаша:

50 мл сладкарска сметана
100 гр. млечен шоколад
1 ч.л. масло


За ореховият крокан:

2 с.л орехи
4 с.л. захар


За украсата:

тук може да имровизирате, по ваше желание

Аз съм избрала - Целувки, крокан, пурички и ганаш.



Начин на приготвяне:

Започваме с блата. Смесваме сухите продукти.
Разбиваме яйцето, олиото и айрана. След като сме разбили добре течните продукти ги прибавяме към сухите и разбъркваме добре. Накрая добавяме горещото кафе.
Изсипваме готовата смес в на маслена форма за печене. Поставяме в предварително загрята фурна, като печем първо на долен реотан за около 25-30 минути и след това допичаме за около 15-20 минути и на горен реотан на 180 градуса.
Готовият изпечен блат оставяме да се охлади и след това го оформяме с помоща на изрязан шаблон от хартия с форма на сърце, накрая го разрязваме на три еднакви по дебелина платки.






Кремът... Докато блата се пече, може да направим кремът. Слагаме 500 мл от млякото в тенджерка със захарта да заври. Разбиваме жълтъците, добавяме останалото мляко, нишестето и брашното, разбъркваме до хомогенна смес. След като млякото заври го отдръпваме от котлона и добавяме на тънка струйка яйчено-брашнената смес и връщаме на котлона. Оставяме сместа да ври около минута-две, като не спираме да бъркаме, добавяме 1 ч.л. масло. Отдръпваме и оставяме да се охлади. След като кремът се охлади, той е доста гъст. Това да не ви притеснява, след като добавим маслото и сметаната той става пухкав и лъскав. Разбиваме останалите 1 1/2 ч.л. меко масло с помоща на миксер и сладкарската сметана с две с.л захар до пухкавост и ги добавяме към охладеният крем, като разбъркваме внимателно на най-ниската степен на миксера или с шпатула.




Ореховият крокан приготвяме като, в тиган слагаме наведнъж и захарта и орехите. Загряваме и оставяме на котлона до получаване на светъл карамел, като от време на време разбъркваме, за да може ореховите ядки да се покрият от всички страни с карамел.
Изсипваме горещия крокан в тава, разстиламе и оставяме на студено да изстине. Натрошаваме на ситни трохи и прибираме на сухо място в добре затворен буркан.
/Ако ви остане от крокана, не го изхвърляйте, а си го съхранете за следващата торта/.

Захарният сиропВодата заедно със захарта поставяме в тенджерка на котлона да врат около минута. Отдръпваме и оставяме сиропа да се охлади.

Ганаша-50 мл сладкарска сметана загряваме до завиране и добавяме начупеният млечен шоколад с 1/2 ч.л. масло. Оставяме да се разтопят и разбъркваме много добре до гладък и лъскав крем.


Сглобяване на тортата:
Поставяме първата платка в подходящ поднос, сиропираме с една трета от сиропа, отгоре слагаме 1/3 от крема, поръсваме с крокан, отгоре поставяме втората платка и процедираме по същият начин.






Накрая завършваме с третата платка, отново сиропираме, намазваме с крем, върху нея и по страните на сърцето-торта, като тук вече не поръсваме с крокан. Изравняваме крема и заглаждаме.




Украсяваме страните с пурички, а между тях с орехов крокан. Отгоре заливаме с леко охладеният ганаш и нареждаме по края целувки.








Иии красивата ни е невероятно вкусна торта е готова...
...с която да зарадвате любимият си!
А изненадата...ооу...повярвайте ще е огромна и изпълнена с много топлина и обич!







"Любов е, когато желаеш другият да е щастлив, независимо дали ти самият си част от това щастие!"
                                                                                                                   Джулия Робъртс




И накрая от сърце ви желая...


Честит Св.Валентин на всички, които носят любовта в сърцата си !
А на тези, които все още не са я открили - честит Трифон Зарезан !


И независимо кой от двата празника празнувате днес...бъдете здрави и дарявайте близките си с усмивки, нежност, топлина и обич!






А това сърчице е за моята Любов!







*****************************************************************









Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар