Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

петък, 19 февруари 2016 г.

Дамски каприз


"Дамски каприз" е един чудесен сладкиш, който е изключително лесен за приготвяне, икономичен, но въпреки това спокойно може да бъде поднесен и за по-специални случаи, защото видът му е представителен, а вкусът е неповторим, благодарение на сочният блат в комбинация от домашно сладко и белтъчна глазура.

Този сладкиш ми напомня за детството ми! Тогава магазините бяха празни, нямаше вкусни торти, сладки, сладкиши и т.н. Тогава всичко се приготвяше в домашни условия... всичко от сръчните ръце на майките ни, бабите ни, а при мен и от дядо ми. :)
Този сладкиш ми напомня и за леля Сълза, приятелката на майка ми от долният етаж.
Тя го правеше много вкусен и сладък. Така че, тази публикация е един топъл и вкусен поздрав и за нея!








И така.... Дамски каприз..


Рецепта:

4 яйца
2 ч.ч. захар
50 мл олио
50 мл разтопено масло
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
1 бурканче сладко, конфитюр или желе
100 мл сок, сироп или компот


Начин на приготвяне:

Отделяме жълтъците от белтъците.




Жълтъците разбиваме с 1 1/2 ч.ч. захар до побеляване. Постепенно добавяме олиото и разтопеното масло, киселото мляко с разтвореният в него бакпулвер, ванилията и накрая брашното. След всеки продукт разбъркваме добре с миксер.
Изсипваме готовата смес в намаслена тавичка и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.




Но все пак е хубаво да проверите с клечка дали блатът е изпечен, защото всяка фурна пече различно и е напълно възможно при вас да е необходимо по-малко или повече време за печене.




Докато блатът се пече разбиваме белтъците с останалата 1/2 чаша захар на сняг.




След като сладкиша е изпечен го изваждаме от фурната, сиропираме го със сиропа и още топъл го намазваме със сладкото,




а върху него мажем и с белтъците внимателно. Може с лъжица да направим вълнички или с шприц на направим украса по желание.






Поставяме отново във фурната и печем до леко покафеняване на белтъците.








Поднасяме сладкиша охладен.

Може да използвате сладко по желание и вкус.
Аз съм използвала за единият сладкиш домашно сладко от малини, а за другият от боровинки.

По-принцип в оригиналната рецепта Дамският каприз не се сиропира, но на мен така блатът ми е сух. За това аз предпочитам да сиропирам леко блатът и след пълното изпичане на сладкиша е невероятно сочен.
Използвала съм сироп от малини...той придава един невероятен аромат и вкус!




Може да разрежите като торта или на пастички.











Един от любимите сладкиши в къщи!
Сочен, ароматен и невероятно вкусен!
Опитайте...


Желая ви "сладко" настроение и добър апетит!









**************************************************************************






Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!