Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

петък, 26 февруари 2016 г.

Солени рогчета и пурички


Днес ще ви покажа една от любимите следобедни закуски на моите деца.

Много бързи и лесни за приготвяне и още по-вкусни и мекички за хапване!

Ще ви покажа как с едно тесто може да си направите няколко варианта на соленки...
Аз съм направила три вида - без плънка, със сирене и с колбас... по желание и вкус на всички ни!








Започваме...


Рецепта:

1 яйце + 1 белтък /жълтъка за намазване/
250 мл топла вода
1 пакетче суха мая или 1/2 кубче жива мая
2 с.л. олио + 1 с.л. която се добавя към жълтъка за намазване
2 с.л. кисело мляко с връх
1 ч.л. сол
1 к.л. захар
брашно около 600-750 гр. /зависи от вида на брашното/
сусам
мак


За плънката:

колбас
сирене



Начин на приготвяне:

В подходяща дълбока купа, пресяваме брашното /пресейте първо около 500 гр. и след това ако се наложи добавяйте още/, добавяме сухата мая и разбъркваме, за да се смесят двете сухи съставки. Правим кладенче в средата, в което добавяме яйцето с белтъка, олиото, киселото мляко, солта, захарта и накрая топлата вода.
/Ако използваме жива мая, нея разтваряме в топлата вода със захарта и оставяме да втаса за 10 минути, след което я добавяме към брашното/.
Замесваме средно твърдо тесто, което оставяме да втаса на топло за 40 мин.

След като тестото е втасало, се заемаме с оформянето на соленките.
Късаме топки от тестото, разточваме на кора дебела 2-3 мм и разрязваме на триъгълници или четириъгълници. Намзваме ги отгоре с олио.




Когато правим пурички с плънка в единият край поставяме плънката и навиваме.






Когато правим рогчета без плънка, просто навиваме триъгълника, като не слагаме нищо.




Поставяме готовите соленки в тава покрита с хартия за печене. Ако желаете я намажете с олио. Аз лично не съм слагала мазнина.






Покриваме с кърпа и ги оставяме да втасат леко за около 15-20 минути.
Намазваме с жълтък смесен с олиото и поръсваме със сусам и мак.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко покафеняване.

След като соленките са готови, ги изваждаме от фурната, напръскваме ги леко със студена вода и ги покриваме с кърпа, за да станат още по-мекички.

И сме готови!






Вкусни, апетитни, мекички соленки!





Със сигурност ще ви харесат! А и са много пододящи и за гости!


Желая ви добър апетит!
И хубав и спорен ден!






***********************************************************************







Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!