Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

понеделник, 1 февруари 2016 г.

Торта "Три шоколада"


Тази торта видях за първи път в няколко кулинарни групи... Някои от рецептите се различаваха, някои се преповтаряха, накрая реших да взаимствам рецептата и начина на приготвяне от "Веселият готвач". С тази разлика, че в рецептата е дадено бисквитите да са 260 гр., а аз използвах 2 пакета бисквити "Роден край" с какао, които са по 150 гр. опаковката, което значи, че в моят случай бисквитите са 300 гр., съответно малко увеличих маслото и пр.мляко.




И така имах специален повод да избера точно нея...
Моето голямо и прекрасно дете, навърши 16 години!
Всичките ми пожелания, вече бяха изказани, за това от тук само ще пожелая на себе си, да ми е жив и здрав!




И така торта "Три шоколада"...






Рецепта:

За блата:

2 пакета бисквити "Роден край" с какао
5 с.л. разтопено масло
4 с.л. прясно мляко


За кремовете:

200 гр. черен шоколад
200 гр. млечен шоколад
200 гр. бял шоколад
1 л сладкарска сметана
500 мл прясно мляко + 4 с.л.
3 пакета желатин
80 гр.захар


Начин на приготвяне:

Бисквитите натрошваме или смиламе на ситни трохи.




Добавяме маслото и прясното мляко и хубаво разбъркваме. Изсипваме в тортена форма ( 23 см при мен) с подвижни стени и дъно или ако нямаме може и с обикновенна тавичка която сме покрили със стреч фолио, за да може накрая лесно да извадим готовата торта. Аз я направих в тортена форма, но въпреки това пак покрих със стреч. :))




Притискаме бисквитите към дъното и заглаждаме с лъжица, така че да получим равномерен и стегнат блат. Но не притискайте много силно, за да може след това да се разреже по-лесно.
(Благодаря на Светлето Атанасова за добрият съвет). 

Смесваме сметаната и прясното мляко и разделяме на три равни части.




Първата част поставяме в тенджерка на котлона, преди да заври отдръпваме и прибавяме захарта и черният шоколад. Разбъркваме докато всичко се разтопи и хомогенизира.
През това време си накисваме едното пактече желатин в студена вода. Изчакваме да набъбне и разтопяваме на водна баня, докато стане течен. Прибавяме го към топлата шоколадова смес разбъркваме. Изсипваме върху бисквитеният блат.




Оставяме на студено да изстине и слагаме в хладилник да стегне за около 2 часа или във фризер за 1 час (Светле благодаря отново!).
Заемаме се с втория крем, който приготвяме по абсолютно същият начин само, че с млечен шоколад и тук вече нямаме захар.




След като крема е готов го изсипваме внимателно върху първият и отново във фризер за 1 час.




Накрая приготвяме и белият крем, изсипваме върху вторият блат, но този път го държим във фризера за 2 часа или в хладилник за 4 часа.

Готовата торта изваждаме внимателно и украсяваме по желание.








Мислих си, че тортата ще е доста тежка с толкова много шоколад, но всъщност се оказа много лека на вкус...
Това е торта-мечта за деца - пъъълна с шоколад :))




Честит Рожден Ден на моето пораснало момче! (още веднъж)
Обичам те тооолкова много!

А на вас... Да ви е сладко!






******************************************************************




Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!