Блоговодител - кулинарен пътеводител

четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Бисквитена торта


Здравейте Слънчовци!

Прекрасен и слънчев ден е навън...зареждащ, позитивен и носещ много радост и усмивки.
И както обещах, днес ще ви покажа бисквитената тортичка.
Тя е съвсем обикновенна, но с малко повече фантазия и желание, може да придобие необикновен вид с който да предизвикате възхищение в очите на близките си. При мен се получи точно това! Какво повече ми трябва... Щастлива съм, когато всички около мен са усмихнати и доволни! 











Продукти:

1 1/2 голям пакет бисквити "Закуска" какао

прясно мляко за топене на бисквитите
1 ч.л. ром


За крема:
2 пакета пудинг ванилия на др.Йоткер
1 л прясно мляко
3 яйца
10 с.л. захар /или на вкус/


За крема за измазване:
1 пакет крем Оле ванилия на др.Йоткер /без варене/
350 мл прясно мляко
100 мл сладкарска сметана


За ганаша:
150 гр. млечен шоколад
100 мл сладкарска сметана


За украсата:
шоколад /по желание бял, млечен, черен/



Начин на приготвяне:

Най-напред приготвяме крема, за да има възможност да изстине докато се занимаваме с останалите "неща".
Слагаме млякото в тенджера на котлона да заври заедно със захарта. Отделно в купа разбиваме яйцата, добавяме малко студена вода и двата пудинга. Разбъркваме до хомегенизиране.
След като млякото заври, го отдръпваме от котлона и по-малко добавяме от него към яйчената смес, за да се темперира и яйцата да не се пресекат, след като ги добавим към останалото мляко. След като сме достигнали желаната температура, изсипваме на тънка струйка яйченат смес към останалото топло мляко. Връщаме на котлона, оставяме да поври до сгъстяване, като непрекъснато бъркаме. След като кремът ни е готов, го оставяме на страна да се охлади.

Взимаме подходяща форма с диаметър 24 см, най-добре с отделящ се ринг или ако не разполагате с такава, застелете формата с която разполагате с домакинско прозрачно фолио. 
Към прясното мляко в което ще топим бисквитите, добавяме чаена лъжичка ром за аромат.
Топим бисквитите за кратко в млякото и ги нареждаме на дъното на формата. Върху тях изсипваме 1/3 от изстиналият вече крем. Заглаждаме равномерно крема, така че да го разпределим навсякъде. Отгоре нареждаме втори блат от бисквити натопени в млякото. Отново крем 2/3 и отново рапределяме равномерно. Следва трети блат от бисквити натопени в мляко. Изсипваме върху тях и последната част от крема, заглаждаме и завършваме с четвърти ред от бисквити, които също сме натопили в млякото. След като сме приключили със сглобяването на тортата я поставяме за няколко часа в хладилника, за да може пудинга да стегне. 
Аз лично я приготвих вечерта и я оставих да "пренощува" в хладилника. На следващия ден я довърших.
След като пудинга е стегнал, изваждаме тортата от формата.





Приготвяме крема за измазване. В дълбока купа смесваме пряното мляко и крем Оле. Разбиваме с миксер според указанията на пакета. Отделно в друга купа, разбиваме сметана до пухкавост. Накрая смесваме крема и сметаната и с шпатула разбъркваме внимателно. С готовия крем измазваме тортата.
Ганаша приготвяме, като загравяме сметаната, заедно със шоколада начупен на малки парченца. След като шоколада се разтопи, разбъркваме хубаво до хомегизиране. Оставяме го настрана леко да изстине и да се посгъсти. 
С готовия ганаш, заливаме тортата. 
Декорацията, приготвяме като разтопяваме шоколада, поставяме го в шприц или пош и върху хартия за печене или фолио, правим фигурки по наш избор и фантазия. Оставяме ги настрана, изчакваме за да стегне шоколада и декорираме с тях нашата торта.











Количеството на шоколада, зависи от големината на фигурките и техният размер. На мен ми беше необхидим половин шоколад.

И сме готови с нашата вкусна, ароматна и красива бисквитена торта!

Да ви е сладко!

Желая ви прекрасен, слъчнев и усмихнат ден!





Няма коментари:

Публикуване на коментар