Блоговодител - кулинарен пътеводител

четвъртък, 2 февруари 2017 г.

Хляб от лимец с маслини и розмарин


Здравейте мили приятели,

днес ще обърнем внимание на здравословното хранене и едновременно с това ще ви представя втората рецепта с която участвах в кулинарното блогосписание SO into FOOD, а  именно хляб от лимец с маслини и розмарин.




Предполагам, че повечето от вас са запознати със здравословните ползи от консумацията на тази изключително лековита житна култура. За това накратко:
- Лимецът е богат на протеини, представлява изключително силен антиоксидант и биопродукт с добри лечебни свойства. Лимецът е изключително богат на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали (цинк, магнезий, манган, фосфор). Високото съдържание на магнезий прави лимеца изключително полезна храна за спортуващи хора и особено такива, които страдат от мускулни крампи и разтягания. Регулира метаболизма, подобрява имунната система, понижава кръвната захар и нивата на холестерола. И не на последно място, този вид пшеница се оказва по-поносим за хора, които проявяват непоносимост към глутена и не могат да консумират бяло брашно.




За това, повече няма да се бавя и ви представям вкусният и здравословен хляб от лимец...


Рецепта:

500 гр. Брашно от лимец
1 бр. яйце
230 мл топла вода
½ кубче жива мая
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
3 с.л. олио
10 бр. маслини /обезкостени и нарязани на малки парченца/
Розмарин /за поръсване/




Начин на приготвяне:

Най-напред разтваряме маята заедно със захарта в топлата вода. Добавяме 7-8 с.л. от пресятото брашно от лимец. Разбъркваме добре с дървена лъжица и оставяме настрани за 10-15 минути да шупне.

През това време в подходяща дълбока купа, разбиваме яйцето, добавяме солта, олиото и вече втасалата мая. Разбъркваме добре и постепенно добавяме предварително пресятото брашно. Замесваме меко, съвсем леко лепнещо тесто, като към края на месенето добавяме маслините. Месим около 10 минути. Намазваме готовото тесто от всички страни с олио, връщаме го обратно в купата, покриваме с фолио и оставяме на топло да втаса за 1 час.







След като тестото е втасало го поставяме в пододяща форма за печене, която предварително сме намаслили и поръсили с брашно. 




Разпределяме го равномерно във формата, поръсваме с розмарин и леко притискаме с пръсти. 





Така оформеното тесто, покриваме с фолио и оставяме повторно да втаса за 40 минути.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, първоначално за 10 минути и след това намаляваме градусите до 180 и продължаваме печенето още 30 минути.

Готовият изпечен и топъл хляб увиваме в памучна кърпа до пълното му изстиване и чак тогава разрязваме.








Не се колебайте и пробвайте, ще останете доволни от резултата.
Хлябът от лимец е по-плътен и тежък, изключително вкусен и засищащ.

Желая ви добро настроение и добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар