Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

вторник, 14 февруари 2017 г.

Торта "Червено кадифе"


ღ ི ྀ ღ  

 "От всичко що пазиш най много пази сърцето си, защото от него са изворите на                                                                                                                                                 живота...!"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Цар Соломон
                                         
                                               
Честит Празник, Влюбени и Красиви! Честит 14-ти февруари!
Бъдете живи и здрави! Бъдете обичани и раздавайте обич!

Иии разбира се не можах да се стърпя, да не направя едно вкусно и разтапящо се сърчице!




Отдавна се канех да направя "Червено кадифе" и мисля, че точно сега е най-подходящия момент да ви я представя в блога. Изчетох доста рецепти в интернет, подбрах и взаимствах част от тях и естествено /типично за мен/, направих някои леки изменения. И съвсем разбираемо я направих във формата на сърце...



Рецепта:
За блата:
3 яйца
300 гр.захар
120 гр. меко масло
2 ванилии
1 ч.ч. айрян
червена сладкарска боя /аз съм използвала боя на прах/
2 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
1/2 ч.л. сол
1 бакпулвер
1 ч.л. оцет


За крема:
200 гр. Крема сирене /аз използвах "Exquisa"/
250 гр. Маскарпоне
1 ч.ч. пудра захар
200 мл сладкарска сметана
1 ч.л. ром

1 бурканче гъсто сладко или желе от ягоди /или всякакви горски плодове/

За ганаша:
80 мл сметана
100 гр. бял шоколад

За измазване на тортата:
220 гр. сладкарска сметана
2 с.л. захар
червена сладкарска боя 


Начин на приготвяне:
Започваме с блата...
В дълбока купа, нарязваме маслото на малки парчета, добавяме захарта и с помоща на миксер разбиваме на пухкав крем. Едно по едно добавяме яйцата и накрая ванилията. След като сме разбили всичко добре, добавяме айряна в който сме разтворили червената боя. Разбъркваме. Постепенно прибавяме пресятото брашно, какаото и солта. И накрая към цялата смес, добавяме бакпулвера, който сме разтворили в чаена лъжичка оцет.


Изсипваме готовата смес в тавичка с откопчващ се ринг, която сме облепили с хартия за печене.


Печем блата на 170 градуса за около 30 минути, но най-добре е да се проверява с клечка, дали се е изпекъл. След като се изпече го оставяме настрана до пълното му изстиване.
Кремът, приготвяме като най-напред разбиваме сметаната на пухкав сняг. В отделна купа смесваме и разбиваме маскарпонето, сиренето крема, пудрата захар и рома. И накрая смесваме двете смеси, като със шпатула разбъркваме внимателно до тяхното хомогенизиране. 


Ганаша - 80 мл сладкарска сметана загряваме до завиране и добавяме начупеният бял шоколад. Оставяме да се разтопят и разбъркваме много добре до гладък и лъскав крем. Отделяме го настрана, до пълното му изстиване и сгъстяване.
Кремът за измазване и украса - В дълбока купа разбиваме 220 мл сладкарска сметана със захарта и червената боя на пухкав крем.

Сглобяване на тортата
След като блата е изстинал, го разрязваме на две платки. По желание може да ги изрежете под формата на сърце, но може да ги оставите и кръгли. 




Първата платка поставяме в подходящ поднос, намазваме с по-голямата част от крема, отгоре равномерно разпределяме сладкото от ягоди и върху него изсипваме останалата малка част от крема, заглаждаме равномерно. Покриваме със втората платка. Върху нея разпределяме равномерно ганаша. 






Сглобената торта измазваме отстрани и отгоре с крема за измазване и украса. Може да шприцовате рози или каквото желаете, използвайте въображението си. Като допълнение на украсата аз съм направила рози от фондан.








Оставяме готовата торта да "пренощува" една нощ в хладилника или най-малко 8 часа, преди да бъде разрязана.

И сме готови...
Получи се страхотна торта! 
Вкусна, с нежен крем и сочни блатове. А ягодовото сладко е онзи завършек, който те кара да искаш и още, и още...










И накрая от сърце ви желая...


Честит Св.Валентин на всички, които носят любовта в сърцата си !
А на тези, които все още не са я открили - честит Трифон Зарезан !


И независимо кой от двата празника празнувате днес...бъдете здрави и дарявайте близките си с усмивки, нежност, топлина и обич!




За моята Любов...

И още, и още, и още...

Аз просто искам да се сгуша в теб,
когато плача и когато съм щастлива.
Да ме погалиш с устни, с дъх, с ръце
и много бавно да ме преоткриваш.
Да измълчим ненужните слова.
А тишината да тежи от обичта ни.
Да шепнат само , влюбено , в нощта
разнежените ни до изнемога длани.
Не искам друго. Нищичко не искам.
А само тихо да се сгуша в теб.
И да заспя във най-вълшебната си приказка,
заслушана във твоето сърце...

Caribiana