Блоговодител - кулинарен пътеводител

вторник, 23 април 2019 г.

Крем "Патисери"

















Продукти:

6 бр. жълтъка /М размер/
220 гр. захар
1 л прясно мляко
1 ампула ванилия
100 гр. масло
настъргана лимонова кора /от 1 лимон/
100 гр. царевично нишесте



Начин на приготвяне:

1. Слагаме 900 мл прясно мляко в тенджера на котлона до завиране.
2. Жълтъците, разбиваме със захарта, 100 мл прясно мляко и нишестето.
3. След като млякото заври, го отдръпваме от котлона и на тънка струйка, го добавяме към жълтъчната смес, при непрекъснато бъркане.
Връщаме обратно в тенджерата и поставяме отново на котлона.
Варим до сгъстяване и непрекъснато бъркане.
4. След като крема е готов, го отстраняваме от котлона, добавяме ванилията, маслото и лимонената кора. Разбъркваме добре, до стопяване на маслото и хомогенизиране.






5. Готовия крем, покриваме с прозрачно фолио /за да не образува кора/ и оставяме настрани да се охлади напълно.
6. След като се е охладил, разбиваме с миксер, за да стане отново пухкав.






7. Разсипваме в купички или използваме за торти, еклери, сладкиши и др.




















Да ви е сладко!

1 коментар: