Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

петък, 18 март 2016 г.

Станимашки сармички


  Един от най-известните деликатеси в Асеновград са т.нар. Станимашки сармички. Историята разказва, че още през 18 век, когато Станимака (Асеновград) е бил с гръцки етнически облик в близките женски метоси и манастири около и в града се приготвяли прочутите и до днес станимашки сармички т.нар. "кириос сарми" (господарски сарми). Когато тези метоси и манастири са били посещавани от скитащи православни проповедници (таксидиоти), както и от заможни турски чиновници и военни, гостоприемните калугерки са ги гощавали с такива сaрмички. Славата на този местен  кулинарен деликатес се носи още от тогава.






Това е любимото ми ястие!
Израснала съм с тези сармички... и с моят любим Асеновград :)
С моите любими баба и дядо, които още малка ме научиха на търпението и старанието, необходими за приготвянето на Станимашките сармички. Но също така и на удовлеторението, удоволствието и насладата, която те завладява при опитването им..
Те са от онези ястия, които ме връщат в детските ми години... в моите топли спомени... при моите баба и дядо.

Станимашките сарми са изпитание за търпението, но си струват старанието и труда.
Основното за тях е, че те се правят малки, и колкото по-малки, толкова по-вкусни!




Рецепта:

500 гр. кайма
3/4 ч.ч. ориз
4 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
кимион
черен пипер
листа от кисело зеле /около 2 зелки/
мас или олио




Начин на приготвяне:

Най-напред нарязваме листата на зелето на ленти широки от 3 до 5 см и дълги от 7 до 9 см. /и да не ви се получат равни ленти , това не е фатално, важни са размерите/.
След това омесваме каймата с измитият ориз, доматеното пюре и подправките. Добавяме 2 с.л. мас /желателно е/ или 3 с.л. олио. Отново объркваме всичко добре.









На дъното на тенджерата поставяме 2 листа кисело зеле /може и да са нарязани на ситно/.

След като сме си подготвили всичко, пристъпваме към свиването.

Взимаме лист зеле /лента/, слагаме малко от плънката кайма и ориз и навиваме на рулце, което леко притискаме в дланта.










Готовата сармичка пускаме в тенджерата. И така процедираме с всички останали, до изчерпване на плънката и листата зеле. Добавяме 3-4 с.л. мас или ги обливаме с олио.




Тук основното, което трябва да отбележа, че Станимашките сарми не се сгъват като плик, те просто се завиват на рулце и се притискат леко; и не се нареждат в тенджерата в кръг една до друга, а се пускат внимателно в нея.




След като сме свили всички сармички, ги притискаме отгоре с чиния и наливаме студена вода, която да достига до последният ред сарми, но не по-нагоре.




Поставяме ги на котлона на най-вискота степен и след като заврат, намаляваме на средна степен. Варим до сваряване на ориза и омекване на зелевите листа. При нужда доливаме малко вода. Аз винаги си ги опитвам дали са готови. Но като цяло след като заврят им е необходим горе-долу 1 час. След като ги махнете от котлона, ги оставете захлупени поне 20 мин., и тогава сервирайте.

Трябва да спомена също, че за да станат малки сармичките и да могат лесно да се навиват, листата зеле, трябва да са тънки и меки.

И това е!
Изискват малко повече време, но пък вкусът им е....















.... уникален!


Най-вкусните сармички!

Препоръчвам ви ги, мноооого силно!

Добър апетит от баба, дядо, зеленият и цветно-красив Асеновград и от мен ! ;))






********************************************************************








Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!