Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

понеделник, 29 януари 2018 г.

Бъркана бисквитена торта

или торта за 18-ти рожден ден със зимен акцент. 😊

Здравейте приятели,

27.01.2018 г., беше специален ден в нашето семейство.
Нашият прекрасен син, навърши 18 години.
Благодарна съм ,че го имам и желая само да е здрав!

Тортата, която направих за случая е семпла, но в същото време е съобразена със сезона и поне според мен, се получи с елегантна и изчистена визия.




















Продукти:

1 голям пакет б-ти "Закуска" /какао/
1 пакет маслени б-ти "Роден край"
1,300 л прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 млечен шоколад
3 яйца
2 пудинга ванилия "Др. Йоткер"
4 с.л. брашно
100 гр. твърдо масло


За измазване:
250 мл сладкарска сметана
2 с.л. кристална захар
1 бял шоколад
250 гр маскарпоне

За украса:
1-2 шишарки
Борови връхчета
Връхчета от кипарис
Сухи клонки
Малко фондан /но може и без него/
Конопена лента




Начин на приготвяне:

Тортата се състои от един, единствен блат. Много е лесна и бърза за приготвяне.
Използваме форма с високи стени и отделящ се ринг - 18 см.
За по-лесно отделяне на тортата, облепяме стените на формата със стреч фолио.

Наливаме 1 л прясно мляко в подходяща тенджера, заедно със захарта да се разтопи.

Трите яйца, разбиваме.

В дълбока купа, начупваме бисквитите на парчета.






След като захарта се е разтопила в прясното мляко, добавяме начупеният млечен шоколад.
Разбъркваме.





След като млякото заври, го отдръпваме от котлона и лъжица по лъжица, добавяме към разбитите яйца, за да темперираме. След това на тънка струйка, добавяме яйцата към млякото. Връщаме на котлона. 
Двата пудинга заедно с брашното, разтваряме в останалите 300 мл мляко. На тънка струйка, добавяме към млякото на котлона. Бъркаме с телена бъркалка, до завиране и сгъстяване. След като крема е добил нужната гъстота, отдръпваме и прибавяме маслото. 
Изсипваме горещият крем към начупените бисквити. Разбъркваме много хубаво, за да се разпредели крема равномерно между бисквитите. 
Цялата смес, изсипваме във формата, притискаме леко и заглаждаме. Оставяме да се охлади и поставяме в хладилника, за една нощ.

На следващият ден, я обръщаме внимателно в подходящ поднос.












Крема за измазване, приготвяме като в подходящ съд наливаме 100 мл сладкарска сметана, към която добавяме начупеният бял шоколад и поставяме на котлона да се разтопи. Разбъркваме добре и оставяме да се охлади напълно. След охлаждане, разбиваме ганаша с миксер до пухкав мус.
В друг съд, разбиваме останалата сметана с 2 с.л. захар до пухкавост, добавяме разбитият ганаш и маскарпонето. Най-ниската степен на миксера /може и на ръка/ разбъркваме всичко добре за кратко, за да не се пресече сметаната.











С готовият крем измазваме тортата. Не го щадете този крем, мажете обилно, има достатъчно. 😄










Украсяваме с шишарки, борови връхчета и сухи клонки.
Ако разполагате с фондан, може да направите роза, малки червени топченца, с които да
доукрасите.






А може да използвате част от крема за украса и да шприцовате форми по желание.

Понеже нашата торта беше за нашият рожденник, от фондан направих и цифрите за годините, които продупчих в горния край и завързах с коноп към две сухи клонки, набодени в тортата.









Желателно е да измиете добре със сапун и вода, цялата изкуствена украса и да оставите да изсъхне преди да я употребите. 😉
Ако използвате като мен конопена лента, която съм увила в долния край на тортата, трябва да знаете, че тя оставя косъмчета по крема, които трябва да отстраните преди разрязване.
За това и слоя на крема е повече 😉, за да се отстрани горната част от него под конопената лента, като използвате малка чаена лъжичка или каквото ви е удобно.


И това е тортата може да се консумира веднага, след като я измажете и украсите.







Доволна съм много от тази торта, получи се страшно лека и вкусна, а в същото време е и много лесна за приготвяне.


















Да ви е сладко!