Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

вторник, 20 декември 2016 г.

Коледна къщичка и меденки с айсинг


Както се казва мили Приятели: "Всяко нещо има своя първи път."
С най-голямо удоволствие ви представям първата си медена къщичка, в която вложих цялата си любов, желание и старание. Мисля, че успях да я направя точно такава каквато си я представях. И всъщност удивлението в очите на любимите ми хора бе достатъчно, за да разбера, че съм успяла да ги пренеса в онази красива зимна приказка и да се потопят в магията, наречена Коледа.
Е, имах разбира се малко перипетии /явно от вълнение/, като например, че не "скроих" правилно комина и накрая като тръгнах да слепвам отделните му стени, се оказа че вместо две скосени стени съм направила една скосена и една дълга, ноо клъцнах тук-там малко с ножицата, запълних някои процепчета с глазура и нещата си дойдоха на място, позамаскирах ги. ☺:))
"Кройките" /шаблоните/, съм си ги правила аз, за това и спокойно ви ги предоставям. Надявам се да съм ви полезна.
Тази Коледна къщичка съм я направила с тестото от което правя меденки и като размер не е голяма, което значи че остава предостатъчно медено тесто, с което да си направим и меденки.








И така, време е да започваме...


Рецепта:

2 яйца
1 к.ч. мед
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. олио
1 бр. бакпулвер
1 ч.л. канела
брашно колкото поеме за гладко тесто /при мен около 700 гр./


Рецепта за захарната глазура /айсинг/:

2 белтъка
400 гр. пудра захар
2 ч.л. лимонов сок



Начин на приготвяне:

Пресяваме си брашното с бакпулвера и канелата. Не слагайте наведнъж цялото количество брашно. Пресейте първо около 500 гр. и ако е необходимо при месенето добавете още.

Отделно разбиваме яйцата, добавяме олиото, меда и пудрата захар. Като след всеки продукт разбиваме добре. Добавяме малко по малко брашното заедно със содата и канелата.
Замесваме среднотвърдо тесто, което да е съвсем леко лепнещо.
Върху набрашнена повърхност разточваме тестото на кора дебела 4-5 мм и с помоща на шаблоните изрязваме най-напред къщичката и след това меденките с помоща на формички.










Нареждаме в тава покрита с хартия за печене. Печем платките и меденките в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10 минути.
Все пак желателно е да ги наблюдавате, защото всяка фурна е различна, критерият за изпечени меденки е, че те трябва да придобият светъл загар и леко да покафенеят по краищата.
Оставяме настрана да се охладят напълно.




През това време си приготвяме айсинга. Тук трябва да спомена /от моя скромен опит с айсинг/, че когато запълваме цялата меденка или по-големи части от нея с глазура, тя трябва да е една идея по-рядка от тази глазура с която ще правим очертанията и по финните детайли, а това се постига с лимоновият сок.
В по-дълбока купа, разбиваме съвсем леко белтъците и постепенно започваме да добавяме пудрата захар, която предварително сме пресяли. Разбиването продължава до достигането на гладък и лъскав крем, като към края добавяме и ломоновия сок. В този си вид кремът може да използваме за очертания и финните детайли. Този крем е по-гъст и като вдигнем лъжицата, трябва да получим изправен връх. И както по-горе споменах, за по-течен крем /за запълване/, добавяме внимателно още лимонов сок. 
Ако случайно без да искате сте сложили повече лимонов сок, просто добавете още пудра захар и разбийте хубаво. Ако пък кремът ви е доста по-гъст, добавете малко лимонов сок.
Може да оцветите по желание със сладкарски боички.

След като платките са изстинали, започваме сглобяването на Коледната къщичка. Започваме от стените, като ги слепваме с айсинг и подпираме с чаша /за да не се разпадне/, до изсъхването на айсинга. Сглобяваме си по същият начин и комина и го оставяме да изсъхне.
След като всичко е стегнало, залепваме покрива към стените на къщичката, отново изчакваме и накрая поставяме и комина. След като сме "цементирали" здраво къщичката си, може да преминем към фаза украсяване.

Може да преминете и към вторият вариант /този използвах аз/, първо да си украсите всички детайли на къщичката, изчаквате да изсъхнат и чак тогава сглобявате и слепвате.











С останалият айсинг, декорираме изпечените меденки.










И това е!

Страшно забавно и красиво преживяване!

Весела Коледа и Щастлива Нова година, мили Приятели! Пожелавам всеки един от вас да запази детското в себе си и вярата в прекрасния утрешен ден! Бъдете здрави, щастливи и добротворни!