Блоговодител - кулинарен пътеводител

понеделник, 14 март 2016 г.

Капама по Разложки


Днес ще ви покажа едно изключително вкусно и пъстро ястие!
Ястие, съчетало в себе си няколко вида месо... Ястие за чревоугодници...

Капама по Разложки !
или
Банска капама !
...името няма толкова голямо значение, вкусът "говори" сам за себе си...








Това е традиционно българско ястие, което се приготвя задължително на Коледа в Разлог, Банско и околностите.
Това ястие е и неизменна част от родата на моята половинка... прекрасни хора от красивият Разлог.
Капамата която ще ви представя днес е приготвена от една добра и уважавана от мен жена и домакиня - майката на мъжът когото обичам...
Така че, днес аз съм на гости в нейната кухня в Кюстендил и ще предавам "на живо" специално за вас с всички най-малки подробности от нажежено вкусната атмосфера, която цари тук. :))
Днес аз ще бъда само.... оператор :)) , много ме бива в това ;) а най-ми е хубаво после когато ям, мноого ми е вкусно така... :))
За приготвянето на капамата ще ви е необходим глинен гювеч.

Запретнахте ли ръкави?...Започвамее....



Рецепта:

500 гр. свинско месо
500 гр. телешко месо
500 гр. пилешко месо
1 бр. суджук
1 бр.кървавица
сланина около 300 гр.
1 1/2  ч.ч. ориз
1 кисела зелка
10-12 малки глави лук или 4-5 големи
10-15 скилидки чесън
500 мл червено вино
кимион
черен пипер
дафинови листа 7-8



Начин на приготвяне:

Най-напред нарязваме месата по отделно на хапки, суджука и кървавицата на колелца, киселото зеле, сланината на филийки дебели около 1 см.
Свинското, телешкото и пилешкото месо запържваме леко, поотделно.
Месата, суджукът, кървавицата, сланината и оризът разделяме на две половини.
Киселото зеле, лукът и чесънът на три равни части.

На дъното на гювеча нареждаме 2-3 листа кисело зеле, върху тях слагаме 4-5 парчета сланина и започваме реденето...




Върху сланината слагаме 1/3 от нарязаното кисело зеле,




половината от месата, суджука, кървавицата,




оризът и 1/3 от лукът, чесънът и подправките.




Това е първият пласт от капамата.

Вторият пласт редим по същият начин... Втората част от зелето, след това останалите половини от месата, суджук, кървавица, ориз, лук, чесън и подправки.




Завършваме с третата и последна част от киселото зеле, върху него нареждаме останалите сланина, лук и чесън и заливаме с червено вино.






Покриваме с 2-3 листа кисело зеле.




Накрая запечатваме с алуминиево фолио и "мушкаме" гювеча в студената фурна. Като първоначално я настройваме на максимални градуси и след като ястието заври, намаляваме градусите на 170 и оставяме капамата да си къкри във фурната за 4 часа.

След 4 часа Капамата е напълно готова.
За улеснение при сервирането, може да обърнете гювеча с капамата в тава...




...и това е! Нападайтее...




Изключително богат и засищащ вкус!
Вкус който напомня за сняг, зима, топли и уютни моменти, места и емоции...

Добър апетит от нас и от красивият Кюстендил!







*********************************************************************



Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар