Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 23 октомври 2019 г.

Тиквеник със сурова тиква

Есен, есен..., сантиментална, топла, ароматна и уютна...


Здравейте Приятели,
в сезона на тиквите!

Сигурно повечето от вас имат своите рецепти за приготвяне на тиквеник. Предполагам, че и моята не се различава съществено от вашите, но много бих искала да ви покажа тиквеника на моя дядо. Разказвала съм ви за него. Любимият ми дядо! С този тиквеник съм израснала, защото освен дядо, го приготвя и моята майка.
 Така че, днес с голяма радост приготвям този десерт от моето детство.


















Продукти:

1 пакет кори за баница
1 кг сурова тиква
1 ч.ч. захар
1 с.л. канела
2 ванилии
1 ч.ч. смлени орехи
100 мл разстопено масло
100 мл олио

Пудра захар за поръсване




Начин на приготвяне:

Измиваме, обелваме, почистваме и настъргваме тиквата в дълбока купа.
Към нея прибавяме 1 ч.ч. захар /ако обичате по-сладко, добавете още 1/2 ч.ч./,
смлените орехи, ванилията и канелата. Разбъркваме всичко добре.






Смесваме олиото и маслото.
Намасляваме добре тавата в която ще печем тиквеника.






Постиламе 1 кора, намазваме я с мазнина и върху нея поставяме втора кора.






Отгоре с пръстите разпределяме равномерно от плънката
/може да използвате и лъжица, но аз го правя по начина по който ме е учил дядо, а и така леко изстисквам сока, който е пуснал тиквата/.





Върху плънката поставяме нова кора, намасляваме я с мазнината, върху нея втора кора и отново плънка.
Реда е: Две кори, плънка, две кори, плънка, като между корите намасляваме. Така процедираме до изчерпване на корите или плънката.






Накрая след като плънката свърши, ни остава сок от тиквата, него не го изхвърляме.

Нарязваме наредения тиквеник на квадрати или ромбоиди и отгоре, заливаме със сока, който ни е останал, както и с останалата мазнина.









 



Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, при мен за 45 минути.
При вас това време може да е по-малко, поради различията на фурните, но горе-долу времето необходимо за изпичане на тиквеника /тиквата/ е около 40 минути.

След като е готов, го оставяме да се охлади напълно и поръсваме с пудра захар.



































Да ви е сладко!










*Допълнение към публикациярта /27.10.2020 г./

Тиквеника освен реден, може да навиете и на рула, за целта:

- Взимате две кори, като първата намазвате с мазнина и върху нея, "залепвате" втората. Разпределяте в единия й край по дължина малко плънка, останалата част кора намаслявате и навивате на руло. 

Така процедирате до изчерпване на корите.

Подреждате в намаслена тава, заливате със сока и останалата мазнина, и печете по същия начин.
















неделя, 29 септември 2019 г.

ПАПУЦАКИ или пълнени патладжани по гръцки


Да изпратим лятото с усмивка и вкусен полъх от топла Гърция...

Днес ще ви покажа, как да си приготвите едно изключително вкусно ястие, характерно за гръцкия регион, с интересното наименование Папуцаки.
Това са пълнени патладжани с кайма, запечени във фурна. Наречено е така, защото наподобява малки обувки.
Ястието може да се приготви и постно, като всички продукти се запазват, а се изключва само каймата. Така че, всеки може да си го приготви по свой вкус.

















Започваме...



Продукти:

2 средни патладжана
200 гр. кайма
2 глави лук
4 скилидки чесън
2 големи домата
1 дафинов лист
зехтин или олио
100 гр. кашкавал




Начин на приготвяне:

Преди да започнем самото готвене поне 1 час по-рано, измиваме и разрязваме патладжаните на две по дължина. Осоляваме и оставяме настрани, да се отцеди горчивият сок от тях.
По желание, може леко да отстраните долната част на патладжана, за да стои прав, като го поставите в тавичката.












Измиваме ги отново и ги поставяме в тавичка да се запекат в предварително загрята фурна на 200 градуса, за 25 минути.

През това време, приготвяме останалите продукти.
Лукът и доматите нарязваме на кубчета, чесънът на ситно.

След като патладжаните са се позапекли, ги изваждаме от фурната, издълбаваме вътрешността им и я нарязваме на ситно.








Запържваме в зехтин или олио лукът, чесънът, добавяме доматите, дафиновия лист и нарязаната вътрешна част от патладжаните, накрая добавяме и каймата. Разбъркваме хубаво, така че каймата да стане на малки гранулки. Процеса по запържване продължава до извиране на сока от доматите.












След като сме готови, с лъжица взимаме от сместта и пълним патладжаните с връх.








Печем на 200 градуса за 20 минути. Изваждаме от фурната, поръсваме с настърган кашкавал и дозапичаме за около 5 минути, докато се разтече кашкавала.

Поднасяме ястието топло.



























Добър апетит и поздрави от слънчева Гърция!







































































събота, 21 септември 2019 г.

Детска торта с фондан "Милка"

Здравейте Приятели,

Най-после ми остана време, да ви покажа тази тортичка.
Благодаря от сърце, за доверието и възможността да я приготвя.
Беше си истинско забавление, изпълнено и с малко перипетии.

Този път няма да изпадам в излишни обяснения, ще кача линкове с обяснение за платките, крема, сглобяването и начина за работа с фондан. Ако решите може да надникнете в тях.
Днес по-скоро целта ми е, да ви дам идея за визия на детска торта, облечена с фондан.
За украса съм използвала и бонбонки Милка, любими на Марая.
















Изборът на крем и вида на платките, може да направите и по ваш избор, и вкус.
Двата крема са като тези тук, в допълнение съм прибавила и нарязан на ситно банан. 
Удвоете продуктите, защото тази торта е по-голяма.


Платките са по тази рецепта, разбира се отново може да ги направите по ваш избор и вкус.
Ако решите да ги направите по моя начин утроете продуктите, защото тортата е на два етажа и ще са ни необходими три платки за голямата торта и две за малката.


Начина на сголбяване и работа с фондан, може да откриете тук и тук.



Малко снимки от сглобяването:








Измазване с маслен слой..



Обличане с фондан..



Малката торта е завършена..



Набождаме сламки в голямата торта, за да задържат малката торта, която поставяме върху тях.




И довършваме украсата.




























Честит 2-ри рожден ден, прекрасна Марая!