Какво да ви кажа за тези кифли... Страхотни са!
Пухкави, ароматни, въздушни и много красиви.
Кифлите са по рецепта на една прекрасница и страхотен кулинар - Тими Меа.
Тими, липсваш ми в кулинарните среди!
Продукти:
2 яйца /1 жълтък отделяме за намазване/
2 с.л. кисело мляко
3 с.л. олио
1/2 ч.л. сол
200 мл прясно мляко
1/2 кубче мая
1 с.л. кристална захар
4 с.л. пудра захар с връх
2 с.л. какао
500-600 гр. брашно
масло за намазване на корите
1 с.л. олио + 1 с.л. прясно мляко /за намазване на кифлите, към жълтъка/
сладко от ягоди, течен шоколад
Начин на приготвяне:
Най-напред разтваряме маята в топлото мляко с кристалната захар, да шупне.
В подходяща дълбока купа разбиваме яйцето с белтъка, добавяме олиото, киселото мляко, солта, пудрата захар и вече шупналата мая. Разбъркваме добре и добавяме постепенно пресятото брашно.
Замесваме меко тесто, което без да втасва разделяме на две еднакви половини.
В едната част, добавяме какаото и доомесваме.
Всяка част разделяме на още две, така получаваме две бели и две кафяви части.
Разточваме ги на кръгли кори.
Започваме подреждането на корите една върху друга, като ги редуваме - най-напред кафява кора, която намазваме с разтопено масло, следва бяла кора, мажем с масло, пак кафява кора, отново мажем с масло и завършваме с бяла кора, нея не я мажем с масло.
Набрашняваме плота, взимаме корите и ги обръщаме наобратно, така че най-горната бяла кора, сега се пада отдолу. Разточваме на една тънка кора.
Разрязваме я на 16 части. По желание, слагаме сладко или течен шоколад.
Всяка част навиваме като кифла.
Подреждаме кифлите в тава, покрита с хартия за печене и оставяме да втасат за 1 час и 30 минути.
Намазваме с отделения жълтък, който сме разбили с олиото и с.л. прясно мляко.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за 20-25 минути.
Да ви е сладко!
Благодаря за рецептата, Тими! Уникални са тези кифли! Децата и любето, си облизаха пръстите. 😊
Няма коментари:
Публикуване на коментар