Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 2 май 2018 г.

Гръцка мусака


Продължавам на гръцка вълна...
Днес ще ви покажа любимата мусака вкъщи.
Изключително вкусна, лесна за приготвяне и с екзотичен вкус.

















Продукти за 4 порции:

2 големи картофа
2 патладжана
зехтин или олио за пържене


1 средна глава лук
2 скилидки чесън
3/4 ч.ч. доматен сок
400 гр. кайма
зехтин
1 с.л. твърдо масло
карамфил - малка пъпка
индийско орехче - щипка
канела - 1/3 к.л.
черен пипер



500 мл прясно мляко
2 жълтъка
3 с.л. брашно
1 с.л. твърдо масло
2 с.л. зехтин
индийско орехче щипка
пармезан или сирене Гауда /100 гр./ - по желание




Начин на приготвяне:







Най-напред обелваме и измиваме, картофите и патладжаните.
Нарязваме ги на филийки, дебели не повече от 5 мм.






Патладжаните осоляваме и оставяме настрани, за да се отцеди горчивият сок. След като излезне горчилката, ги измиваме със студена вода.
Запържваме леко, първо картофите и след това патладжаните и ги поставяме в чиния покрита с хартия, за да се отстрани излишната мазнина.






През това време, си приготвяме каймата.
Лукът и чесъна, нарязваме на ситно.
Задушаваме лукът в зехтина и маслото, прибавяме чесъна и каймата.
Разбъркваме постоянно, за да не се сбие каймата на големи парчета, а да стане на ситни малки гранулки.
Поръсваме с черен пипер, канела, карамфила и индийското орехче, разбъркваме и добавяме доматения сок. Разбъркваме и оставяме на тих огън да къкри, до извиране на цялата течност.









След като сме готови пристъпваме към нареждането на муската.

Най-отдолу на тавичката нареждаме пласт картофи, следва пласт патладжани, а върху тях изсипваме каймата, като я разпределяме равномерно навсякъде.










Приготвяме заливката.
В малка тенджерка или дълбок тиган, леко запържваме брашното в маслото и зехтина.





Прибавяме наведнъж /за да не стане на бучки/ прясното мляко, разбъркваме и варим до сгъстяване.






Отдръпваме от котлона и на тънка струйка добавяме, разбитите жълтъци.
С готовият сос, заливаме мусаката и поръсваме с индийско орехче /щипка/.






По желание в заливката може да добавите пармезан, сирене Гауда или кашкавал, каквото обичате.
Аз съм правила мусаката и с пармезан и сирене Гауда, но като че ли при нас Гаудата надделява, защото заливката хваща една тъничка и вкусна коричка.






Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за 40 минути.






След като мусаката е готова, не бързаме да я вадим от фурната.
Изключваме фурната и оставяме вътре мусаката, за 20 минути, за да се задуши.

Разрязваме на порции и я сервираме топла.
































Добър апетит от мен!
И солени целувки от слънчева Атина! 😙😋











































...................







Няма коментари:

Публикуване на коментар