Блоговодител - кулинарен пътеводител

вторник, 1 ноември 2016 г.

Царевичен хляб


Здравейте Приятели,

днес отново съм на тестена "вълна" и ще ви покажа как да си приготвите царевичен хляб.
Изключително вкусен, засищащ и полезен...




Царевичното брашно не съдържа глутен и затова е желателно да се смеси с бяло пшенично брашно за по-добър резултат. Богато е на цинк и желязо, което благоприятства подсилването на имунната система. Храните приготвени с царевично брашно, засищат по-бързо заради виското съдържание на фибри, които освен това контролират кръвната захар и инсулина, както и кръвния холестерол. А каротеноидите са отговорни за здравето на очите.




Така, че да не се бавим повече и да се заемам с приготвянето на този изключително полезен хляб с царевично брашно.




Рецепта:

2 1/2 ч.ч. бяло пшенично брашно
1 1/2 ч.ч. царевично брашно
200 мл вода
1 ч.л. захар
1 с.л. сол /равна/
1 пакетче суха мая /7 гр./
3 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко + 150 мл вода /да се смесят на рядък айрян/

100 гр. брашнена смес /50 гр. бяло + 50 гр. царевично брашно/ за доизмесване - при необходимост



Начин на приготвяне:

Най-напред пресяваме двата вида брашна и ги смесваме.
В отделна дълбока купа разтваряме маята, захарта и 200 мл хладка вода. Добавяме няколко лъжици от брашнената смес, така че да се получи средно гъста каша. Оставяме настрана да втаса за около 20-30 минути. След като е втасала, добавяме олиото, солта, редкият айрян, разбъркваме добре. Накрая добавяме постепенно и брашнената смес. Замесваме меко и леко лепнещо тесто. При необходимост добавяме още малко брашнена смес. Намазваме тестото от всички страни с олио и го поставяме в купа, покрита с фолио да втаса за 1 час и 30 минути.


След като тестото е втасало, го поставяме в подходяща форма за печене, която предварително сме намазали с олио и поръсили с царевично брашно. Притискаме леко тестото с пръсти във формата и поръсваме също и отгоре с царевично брашно. 


Оставяме оформеното вече тесто да втаса за 1 час




 и печем в предварително загрята фурна на 230 градуса, най-напред за 10 минути на тези градуси и след това намаляваме градусите на 180 и доизпичаме хлябът за още 20-25 минути.


Преди да разрежем, оставяме хлябът да се охлади напълно.







И това е!
Нашият здравословен царевичен хляб е готов да бъде изяден!







Желая ви добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар