Блоговодител - кулинарен пътеводител

вторник, 18 април 2017 г.

Домашен течен шоколад


"Ще вземеш малко шоколад, малко бонбони, ще добавиш също такава порция курабии и всичко това ще счукаш и хубавичко ще го размесиш. Щом приготвиш лекарството, аз ще го взема. Това много помага против температура." - "Карлсон, който живее на покрива"

Не обичам да пия лекарства, но от това мога да приемам по двойна доза всеки ден. :)) 

Няма по-завладяващо и изкушаващо за сетивата усещане, както парченце шоколад.

Искам шоколадов шоколад с шоколадов пълнеж с шоколад по средата. ☺ 

За шоколада може да се изпише много, но вместо да говорим за него, нека да го направим и да се насладим на нежният му и божественият вкус.















Продукти за 4-5 порции:

250 гр. сухо мляко
4 с.л. какао
250 мл вода
125 гр. масло
250 гр. захар



Начин на приготвяне:

В касеролка наливаме водата, добавяме захарта и я поставяме на котлона. След като захарта се разтопи, добавяме маслото. 
През това време смесваме в друг съд, сухото мляко и какаото и разбъркваме добре, трябва хубаво да се смесят. 
След като и маслото се е разтопило по малко добавяме течната смес към сухата, като бъркаме с тел енергично, за да избегнем появата на бучици. Ако все пак това се случи, след като сме разбъркали всичко добре, прецеждаме шоколадовата смес. Изсипваме в чашки, шолички, бурканчета или с каквото разполагате. Оставяме да се охладят и прибираме в хладилника.
По желание може да украсите с разбита сметана.










И сме готови!
Имаме най-вкусният течен шоколад! Домашен течен шоколад, който ме връща назад в детските ми спомени, в кухнята на милата ми майка. Която гледах с широко отворени, ококорени очи и не спирах да се облизвам, докато тя го приготвяше. Изсипваше го в красивите си чаши със столче и го мушваше в камерата на хладилника, защото знаеше, че нямах търпение. :))

















Да ви е сладко!

Желая ви шоколадово-сладък ден!


петък, 7 април 2017 г.

Лазарова пита

Здравейте мили Приятели,

днес ще ви покажа как да си направите една не много сложна пита, но в същото време представителна, която е подходяща за предстоящите празници Лазаровден и Цветница.
В нея съм направила съчетание от преплетен венец от тесто, символизиращ преплетените върбови клонки и листенца-цветенца. Съчетание на двата прекрасни празника в една красива и вкусна пита.






На Лазаровден подрастващите девойки се превръщат в моми за женене. На този ден празничният обред започва рано сутринта. Момичетата се разделят на групи от по 5-6 лазарки и започват да обикалят селото пременени в невестински дрехи. Премяната на лазарките символизира не само брачния характер на празника, но и любовта, женитбата и плодородието, които винаги преплитат своята същност в едно. Лазарките влизат в дома с типичното за празника обръщение: Ой, Лазаре, Лазаре... 

През неделния ден, Цветница, обичаите от Лазаровден продължават да се изпълняват. Лазарките замесват обредни хлябове, наречени "кукли" и завиват венец от върбови клонки, който пускат в течаща вода, за да се предпазят от Змея. Тази мома, чийто венец изпревари всички останали, ще се омъжи първа през годината. Този обичай се нарича "кумичане" и с него се бележи края на моминските пролетни игри. Привечер на площада се играе последното за годината лазарово хоро, към което накрая се присъединяват други девойки и момци. Те заключват хорото и го превръщат в първото сключено хоро след великденските пости.









Продукти:

2 яйца + 1 белтък (жълтъка за намазване)
400 мл прясно мляко
1 кубче мая
5 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
брашно около 1 кг

маково и слънчогледово семе или каквото желаете за поръсване




Начин на приготвяне:

Най-напред си разтваряме маята и захарта в затопленото мляко. Добавяме 5-6 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме на топло да втаса за около 10 минути.
През това време си пресяваме брашното в дълбока купа /не цялото/, правим кладенче в средата и добавяме двете яйца, белтъка, олиото, солта и втасалата мая. 
Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса покрито с кърпа за 1 час.




След като е втасало, го разделяме на 3 парчета - 1 голямо, 1 средно и 1 малко-по малко.




Взимаме голямото парче и го разточваме на четириъгълна кора, дебела 3-4 мм. Изрязваме и подравняваме неравните краища /излишното тесто отделяме настрани, то ще ни трябва по-късно/. 





Намазваме кората с олио и я навиваме на руло, което разрязваме с нож през средата по цялата дължина. Преплитаме двете разрязани половини.








Поставяме плетеницата в намаслена тава към външният й край.

Взимаме малкото парче тесто и го разделяме на две половини.





От едната оформяме топка, а другата разточваме на кора от която изрязваме лентички, с които да "облечем" топката. Начина на оформяне, може да видите ТУК.
Останалото излишно тесто от лентичките, добавяме към отделеното от кората.
Готовата топка, поставяме в центъра на тавата.





Заемаме се с листенцата.
Взимаме последното парче тесто, разделяме го на две парчета. Всяко едно разточваме на кръгла кора, дебела около 3-4 мм /неравенствата от тестото, изрязваме и ги добавяме към останалите/.
Намазваме едната кора с олио и върху нея поставяме втората. Разрязваме на 8 триъгълника, като правим на всеки разрез през средата.





Оформяме листенцата, като подпъхваме острия край, отдолу и го премушваме през разреза.








Оформяме 8 листенца.








Нареждаме ги между венеца и топката, като оставяме разстояние между тях.

Взимаме всички изрезки, които са ни останали от изравняването на венеца, топката и листенцата. Замесваме ги наново, в едно. Разделяме полученото парче тесто на две еднакви парчета. Разточваме ги на две кори, разрязваме на 8 малки триъгълника, правим разрез през средата и предполагам вече сте е досетили, че оформяме листенца, по същия начин като първите. С тази ралика, че тези 8 листенца са малко по-малки.
Тях поставяме в празните разтояния между първите големи листенца.





Покриваме с кърпа и оставяме оформената пита да втаса за 30 минути.
Не изчакваме цял час, защото докато сме оформяли топката, венецът е втасвал, докато сме оформяли листенцата, топката също е втасвала и ако оставим да втасва цялата питка за повече време, вероятноста венецът да превтаса е твърде голяма, а по този начин ще се развали формата и отделните пластове при печенето ще се слепят и ще се развали желаната форма на венеца.
След като времето за втасване е изминало, намазваме питката с отделения жълтък, към който сме добавили 1 с.л. олио. Украсяваме със мак и слънчогледово семе.






Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути.
След изваждане от фурната я поръсваме с малко студена вода и я покриваме с кърпа, за да стане още по-мека.













Желая ви добър апетит!


Бъдете живи, здрави и благословенни! 
Весели празници!






петък, 31 март 2017 г.

Яйчена разядка


Пролетно да ви е Приятели...

...с една вкусна и весела разядка.

Яйчената разядка е чудесно предястие. Засищащо, кремообразно и много лесно за приготвяне.
А ако решите да вложите и малко фантазия, тази обикновенна разядка може да се превърне в една красива и пъстра пролетна картина.







Продукти:

5 яйца
200 гр. извара
150 гр. сирене
1 майонеза
3 с.л. кисело мляко
 сок от половин лимон
2 стръка зелен лук
1 стрък копър
сол
черен пипер

100 гр. кашкавал




Начин на приготвяне:

Яйцата слагаме в съд на котлона да се сварят. След като са готови ги настъргваме в дълбока купа. Добавяме изварата, натрошеното сирене, майонезата, киселото мляко, нарязаните на ситно зелен лук, сока от лимон, сол на вкус, пресен копър и черен пипер. Всичко разбъркваме добре. Поръсваме с настърган кашкавал. 










По желание можем да се украсим, като използваме единият белтък от яйцата за стъбло на дърво, малко магданоз за корона и трева и маслини нарязани на ивички за дооформяне на дървото, за да заприлича на бреза. 
Готовата разядка поднасяме охладена.








И това е!
Бързо, лесно, вкусно!




Рецептата за яйчената разядка, може да откриете и в новият вкусен пролетен брой на кулинарното блогосписание  SO into FOOD.
Благодаря на прекрасните момичета от екипа, за доверието!





И нещо от сърце за слънчево настроение...


Пролет

Ти чул ли си как свири чичопей,
когато пролетта се кичи в бяло,
синигерът със страстните му трели,
цвъртеж на лястовичка полетяла.

Упойван ли си с мирис на трева,
с ухание на теменужки диви,
куп бисерчета в тъмната гора,
с които се закичват самодиви.

Целуван ли си ти във ранно утро
от слънцето окъпано в росата,
когато леко тих ветрец подухва
и нежно те погалва по косата.

Заспиваш ли си вечер уморен,
когато вънка влюбен славей пее,
от пролетта погълнат, покорен,
в далечната луна очи зареял.



Кирил Христов


четвъртък, 30 март 2017 г.

Салата с червено цвекло


Здравейте Приятели,

за днес съм ви приготвила една пъстра и много вкусна салата.
Напоследък доста често обядвам с нея, защото освен че е вкусна е и засищаща.
Приготвянето й е лесно, с малко продукти, а вида й е интересен и представителен, което я прави подходяща  и за гости. Разбира се, ако обичат цвекло. :))









А ето и начина по който да си я приготвите...




Продукти за 1 бр. салата / 1 порция /:

1 средно голям картоф
1 яйце
3 с.л. настъргано червено цвекло /мариновано/
3 с.л. майонеза
3 с.л. настърган кашкавал /с връх/




Начин на приготвяне:

Картофа и яйцето сваряваме.
След като се сварят, в отделни съдове ги настъргваме. Настъргваме и цвеклото /ако е на шайби/.
И започваме реденето на продуктите, за да оформим салатата.
В подходящ съд или малък ринг най-напред поставяме настъргания картоф, леко притискаме. Върху него поставяме цвеклото и отново леко притискаме.
Следва яйцето, след него майонезата и завършваме с настърганият кашкавал.
Ако сме използвали ринг, внимателно го отделяме.
И сме готови...
Можем да поднесем нашата пъстра и цветна салата.









Също така, може и предварително да разбъркате всички продукти и тогава да я поденесете оформена.

Лесно, бързо и вкусно!

Желая ви, прекрасно настроение и добър апетит!


Благодаря на Антоанета Кислякова за идейката! 😊











понеделник, 27 март 2017 г.

Кекс с орехи и какао


Ще ми повярвате ли ако ви кажа, че вкъщи от всички сладки изкушения, кексът е на почит, особенно и с орехи. :))
Дори и най-сложната и завъртяна торта да направя, все ме питат: "А кекс кога ще направиш?" :))
Не, че не обичат торти, напротив обожават ги, но кексът си е кекс, класически десерт - бърз, лесен и вкусен.
А и как да не е така, като кексът дори и мен ме връща в топлите ми спомени от детските години.
Още помня как милата ми майка, стоеше до мен и ме напътстваше: "Трябва хубаво да се разбърка, за да се стопи захарта... Сложи още малко брашно... Да, готово е вече!... Спри да бъркаш ти казах, готово е!" :)) За мен това занимание беше много забавно и интересно.
Даа...спомени, хубави и изпълнени с много радост и любов.
Вярвам, че и с вас е така..









Експереминтирала съм по всякакъв начин със съставките и самото приготвяне, само с белтъци, само с жълтъци, с прясно мляко, с кисело, с вода, с шоколад и с какво ли още не...за да стигна до извода, че вкъщи имаме две любими рецепти за кекс. Едната разбира се е кексът с карамелов крем /рецептата може да намерите тук / и другата е тази, която сега ще ви покажа...

С удоволствие ви представям подобна на мамината рецепта за кекс /или по-скоро рецептата на всички майки от зората на демокрацията, записана в дебелият им, кулинарен тефтер/.
От съставките единствено съм заменила киселото мляко с айрян, содата с бакпулвер, разбих белтъците отделно от жълтъците и добавих орехи за контраст. Ако обичате повече да ви е сладко, може да добавите още 1/2 ч.ч. захар /или на вкус/.



Продукти:

4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. айрян
1 бакпулвер
2 ванилии
2 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
1/3 ч.ч. орехи
пудра захар за поръсване



Начин на приготвяне:

Най-напред смиламе, счукваме или настъргваме орехите и ги оставяме настрана.
Отделяме жълтъците от белтъците.
Жълтъците, разбиваме с 1 ч.ч. захар до побеляване. Добавяме олиото и разбъркваме. В айряна разтваряме бакпулвера и изчакваме за секунди да се активира. Прибавяме айряна към сместа и разбъркваме. Пресяваме брашното и по малко го добавяме към сместа. Отново разбъркваме добре.

В отделна купа, разбиваме белтъците с останала захар на сняг. Взимаме готовата жълтъчна смес, която е доста гъста и постепенно, на няколко пъти я добавяме към белтъците, като бъркаме или със шпатула или на най-ниската степен на миксера. Отделяме 1/3 от вече готовата смес в друга купа и към нея добавяме пресятото какао. Разбъркваме добре.









В намаслена и поръсена с брашно форма за печене, сипваме 1/2 от бялата смес, отгоре поръсваме с половината смлени орехи, следва какаовата смес, бяла смес и завършваме с орехи. Печем в предварително загрята фурна. Първо за 15 минути на долен реотан и след това на два реотана за 15-20 минути на 170 градуса.










Тук отново ще вметна, че е желателно да наблюдавате кекса и да проверите дали се е изпекъл с дървена клечка, защото всяка фурна има своите особенности и пече по различен начин.

След като кексът се е изпекъл, го оставяме леко да поизстине. Обръщаме го в подходящ поднос и поръсваме с пудра захар.













Също така искам да поясня за бакпулвера в айряна. Знам че, ще има доста домакини които ще попитат, защо добавям бакпулвера в айряна, а не в брашното...
С годините и опита, който придобих в кухнята, най-напред замених в сладките изделия изцяло содата като набухвател с бакпулвера. Бакпулвер съм разтваряла, както в айрян, кисело мляко така и във вода. Мога да ви уверя, че винаги и всичко бухва, без значение дали бакпулвера е разтворен в киселото мляко или е добавен в брашното. Преди няколко години, реших да пробвам, защото все пак основната съставка в бакпулвера е сода и е нормално да се активира в кисело мляко. А и по този начин със сигурност се елеминира неприятната миризма на сода. Защото не веднъж съм имала горчивия опит, дори и с бакпулвер, който съм добавила в брашното, да има лек аромат на сода.
Така че, не се притеснявайте. Ще бухне! А пък ако ви изглежда не сигурно и имате притеснения, сложете бакппулвера в брашното. И в двата случая кексът ще стане точно такъв, какъвто трябва!






И със сигурност ще имате страшно пухкав, бухнал и вкусен кекс!
Кекс с орехи и какао!
Особенно горната коричка, която е като ореховки....мммм...страхотно. :))



А сега ви оставям да го пробвате и вие, и ви желая прекрасно настроение и да ви е сладко! ☺