Блоговодител - кулинарен пътеводител

вторник, 16 февруари 2016 г.

Спагети с доматен сос и шунка


Любими в нашият дом!

Спагетите, които ще направим днес наподобяват "Болонезе" с тази разлика, че ние ги обичаме с шунка, бекон и луканков салам, и пропускаме каймата.

В къщи спагетите се приготвят от моята половинка. Той ги прави невероятно вкусни и вече мога да кажа, че се е специализирал в тяхното приготвяне! :)) Уникални са!
А децата... направо ги обожават!
Мисля че, е излишно да обрисувам в детайли страхотният им вкус, в комбинацията им с месо и разтопен кашкавал...




Така че,.. да действаме...


Рецепта:

500 гр. спагети 
400 гр. шунка /или 200 гр. шунка и 200 гр. бекон/
150 гр. луканков салам 
1 голям буркан или консерва домати белени на кубчета, доматено пюре или лютеница
1 с.л. с връх подправка за спагети
1 к.л. захар
чубрица на вкус
масло
500 гр. кашкавал

1 с.л. сол равна
1 с.л. олио


Начин на приготвяне:

Най-напред сваряваме спагетите. Слагаме на котлона тенджера със студена вода, водата трябва да е в зависимост от грамажа на спагетите. 1 л вода на 100 гр. спагети. След като водата заври, добавяме 1 с.л олио, 1 с.л. сол и накрая спагетите.
Докато спагетите се варят се заемаме със соса..
Нарязваме си шунката и луканковият салам на кубчета, а кашкавалът настъргваме.




В загрят тиган слагаме 1-2 с.л. масло, да се разтопи и прибавяме нарязаните шунка и салам.
Леко да се позапържат и добавяме доматите /пюрето или лютеницата/ с 1 к.л. захар. 
Ние този път ги направихме само с лютеница, може и да се смесят равни количества лютеница и домати.
Оставяме за около 7-8 минути на котлона, като разбъркваме, добавяме супена лъжица подправка за спагети, отново разбъркваме добре, така за около минута. Отдръпваме от котлона и поръсваме с чубрица.

Сварените спагети отцеждаме и за много кратко време ги измиваме със студена вода. Отцеждаме добре.
/В повечето книги пише спагетите да не се мият, но лично ние предпочитаме да се измият съвсем за кратко или по-скоро с 1 чаша вода, за да се махне от тях лепкавата пяна от врането/.

Тук може да прибавим готовите спагети към соса в тигана, да разбъркаме и да сервираме.
Или..
Може да сервираме отделно спагетите и отделно сосът,




 като всеки да си сложи сос колкото желае и поръсваме с настърган кашкавал.






Ние предпочитаме вторият вариант.






Страшно вкусни!
Ако все още не сте ги опитвали, сега е моментът!

И ако трябва да бъда честна с вас до край... трябва да си призная, че до преди 2-3 години изобщо не обичах спагети "Болонезе", бях яла преди доста години и изобщо не ми харесаха и единствените спагети които си хапвах бяха "Карбонара" /ще направим и тях в някоя следваща публикация ;)/ и естествено и в къщи не се ядяха, защото аз не ги приготвях... докато "в един хубав ден", мъжът ми реши да ме изненада /за щастие на децата/ и ги направи точно по този начин, който съм описала по-горе... И какво мислите, че стана за мое учудване... изядох си порцията, цялата... :)) Бяха уникални! Беше се постарал доста моят скъп мъж :) и успя ! Може би и комбинацията от меса, която беше избрал пасна точно на вкусът ми... знам ли..., но истината е, че точно той ме накара да заобичам този вид спагети! Разбира се с много желание, старание и много любов от негова страна!


Ха ха, и сега мога да ям спагети всеки ден! Любими са ми!
Така че, не се чудете...опитайте! Дори и да сте от хората като мен, скептично настроени към този вид спагети, знае ли човек ?!... Може и на вас да харесат! :)) И определено няма да съжалявате!

Желая ви добър апетит!










*******************************************************************





Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!


Няма коментари:

Публикуване на коментар