Блоговодител - кулинарен пътеводител

Нос Калиакра


Мирише ли ви вече на моренце?
На мен - да, много!

За това днес ще ви разходя из красивият, завладяващ и мистичен Нос Калиакра.


Бях посещавала това райско кътче преди доста време и както бяхме планували миналото лято, посещение на Ботаническата градина в гр.Балчик, така бяхме твърдо решени, че ще отскочим и до Нос Калиакра.

Нос Калиакра е съвкупност от красиви морски пейзажи, разнообразна природа, скалисти участъци обвити в тайнствена магичност от легенди и факти.


Легенди
Това е последното българско парче земя, което турците са завладели! Тук много легенди нашепват скалите…една разказва как се е родило това късче изстрадала земя. Един българин бягал от турците. И земята свършвала, но Бог удължавал земята под краката му, за да успее да избяга. За нещастие турците успели да го заловят. Загинал за правата Христова вяра! Има изграден параклис, който символизира гроба му. Хората вярват, че този мъж бил самият Светец покровител на моряците – Свети Никола. По време на турското робство тук е имало дервишки манастир, за който се твърдяло че съхранявал мощите на турския светец Саръ Султук. 
Най-известната легенда разказва за красивата девойка Калиакра, която препочела смъртта пред робството!Заедно с четиридесетте си приятелки сплитат дългите си коси в една плитка и така се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на турските поробители. Вълните ги понесли към откритото море, но мъката по поробената земя ги връщала всяка нощ при скалистия бряг. По незнайни пътеки те стигали до върха и невидими влизали в крепостта, за да мъстят на поробителите… Сега в началото на нос Калиакра има обелиск, изграден в тяхна памет. Наречен е „Портата на 40-те девици”.
Факти
Първото име на полуостров Калиакра е било Тиризис - име, дадено му от древното тракийско племе тиризи, населявали местността през IV в. пр. н. е. Интересна забележителност от времето на траките е построената старинна крепостна стена. Тя се е състояла от две части и предпазвала селище им от неприятелските набези. Едната част се намирала във вътрешната част на града, а другата – във външната. Първата стена защитавала града по протежение на сушата. Останалите, до наши дни, руини, се извисяват на 2 метра височина и 440 метра дължина. Във външната част на стария град Тиризис посетителите могат да разгледат множество антични сгради и руини, останали от тази незабравима епоха. На територията на външната част на града се намират много останки от старинни сгради. Една от тях, голяма и масивна, използвана като баня, датира от IV в. Също така, посетителите могат да се полюбуват и разгледат сводеста каменна гробница от същото време. Повреме на археологически разкопки били открити няколко средновековни черкви.
През XIII в. земята около нос Калиакра била във владение на елините. Калиакра в превод от гръцки означава „красивият нос”,заради стръмните и високи скали, издигащи се на 70 метра, кристални води и неподправена природа. През XIV в. България била разделена на 3 части, а Калиакра станала център на най-източната част и се утвърдила като голямо международно търговско пристанище. По това време градът бележи своя най - голям разцвет и развитие.
През XIII в. земята около нос Калиакра била във владение на елините. Калиакра в превод от гръцки означава „красивият нос”,заради стръмните и високи скали, издигащи се на 70 метра, кристални води и неподправена природа. През XIV в. България била разделена на 3 части, а Калиакра станала център на най-източната част и се утвърдила като голямо международно търговско пристанище. По това време градът бележи своя най - голям разцвет и развитие.
През 1444 година до нос Калиакра спрели рицарските войски на Владислав Варненчик в похода си срещу османската империя. На 31 юли 1791 година тук се разразява най-голямата битка в Черно море. Край западния бряг, руската ескадра, водена от адмирал Ушаков, разбива турската армада. С тази победа завършва Руско-Турската война от 1787-1791 година. През 2001 година адмиралът е канонизиран за светец от Руската православна църква!


Калиакра (произнася се Калиа̀кра, на гръцки Калѝ А̀кра) е дълъг и тесен нос на българското северно черноморско крайбрежие, в най-югоизточната част на Добруджанското плато. Намира се близо до селата Българево и Свети Никола, на 12 км от Каварна и на 60 километра североизточно от Варна. Носът е вдаден на 2 км навътре в морето и наподобява полуостров, представлява природен и археологически резерват и един от Стоте национални туристически обекта. 
На носа има музей, ресторант, морски фар, морската радиолокационна станция, метеорологична станция и параклис.


Емоцията е неописуема. Простор, синева, море, история, магнетизъм... 
Бих ви препоръчала да направите посещението си през по-късния следобед. Слънцето не е толкова силно, а снимките ще ви станат уникални - на фона на залязващото слънце.
От сергийките до входа, може да си купите малко сувенирче за спомен.
Отседнете в уютното ресторантче и се насладете на красивият морски залез.


Входната такса за миналата година беше 3 лв.
Работно време: 10:00 - 19:00 часа.
Прекрасната емоция, която ни беше завладяла не ни напускаше и сякаш все още не ни се искаше да се сливаме с тълпата туристи и шумотевицата в курорта в който бяхме отседнали, за това на връщане се отбихме в Каварна. Събрахме още малко спомени, съхранихме красиви моменти и романтични преживявания.  💕А ето ни и нас... Запечатано с усмивка... 😊

Как да стигнете:

Нос Калиакра се намира  на 12 км от Каварна и на 70 километра североизточно от Варна.


 Упътване до Нос Калиакра

https://goo.gl/maps/ynHaTuxW6Tu

Информация - experience.bg, bulgarianhistory.org, Росица Жекова

Няма коментари:

Публикуване на коментар