Блоговодител - кулинарен пътеводител

Старинен Пловдив

...Прекрасен и незабравим!Стария град на Пловдив е място, където история и култура се смесват, за да разкрият славата на града през вековете. Тук може да се видят останки от римски и византийски крепостни стени, римският амфи-театър, останки от Римски форум и акведукт, църквите Св. св. Константин и Елена, Св. Марина, Св. Неделя, Св. Богородица, тихи павирани улички, къщи от периода на Възраждането като Балабановата къща, Етнографския музей, Националният музей на Възраждането и др. разположен върху три от хълмовете на Пловдив – Небет тепеДжамбаз тепе и Таксим тепе, известни още като Трихълмието, и заема площ от 35 ха. Той е формиран вследствие на непрекъснатия живот в града в продължение на векове и съчетава в себе си духа и архитектурата от Античноста, Средновековието и българското възраждане.
                                                                                                                                       /"Guide-bulgaria"/


Стария град на Пловдив е място, което трябва да се посети поне веднъж, изживяването е неповторимо. 

Още в самото начало ce усещa магията на минало ни. 
Многобройните къщи във възрожденски стил, малките и тесни каменни улички, красивите църкви, тишината и спокойствието, нашепват и разказват за дългогодишната история на града. 


Обичам това магнетично място!
Кара ме да се чувствам различно, сякаш не съм в реалността.
Докато се разхождaш между красивите къщи по криволичещите улички започвaш да се пренасяш все по-назад във времето. 
Спомням си първото ми посещение, беше преди доста години. Бях запленена! Има някакъв магнетизъм, който те пренася в миналото и изпадаш в едно безвремие...Тишина, спокойствие, усамотение. Сякаш си там далеч във възраждането, заeдно с жителите на древния Пловдив. Атмосферата на това място те кара да затаиш дъх, да се възхитиш и гордееш, че си българин.


И продължаваме, не спираме своите разходки при всеки удобен случай, уикенд или просто след някой натоварен работен ден. Обуваме удобните обувки, хващаме се за ръка с Венци и децата, и тръгваме из криволичещите, калдъръмени улички. Понякога пълни с туристи, понякога пусти, само със своите жители.., за да се пренесем там в красивият, спокоен и зареждащ с толкова много позитивна енергия, свят.

Прекрасно място, на което да организирате своята почивка.
За удобство, в Стария град има малки магазинчета за народни занаяти и сувенири, няколко хотела, ресторанти и заведения, които освен вкусна храна, предлагат и невероятна гледка и незабравима атмосфера.

И малко снимки от нощен Пловдив-Старинен...

Как да стигнете:

Ако за първи път посещавате града, най-удобния и лесен маршрут за вас, ще бъде от площад Централен /или Централна поща/, който се намира точно пред хотел Тримонциум и фонтана. От там продължавате по главната улица /пешеходна зона/, докато не стигнете до разкопките на Римския стадион. Завивате на дясно, покрай джамията /която ви остава от лявата страна/ пътя продължава нагоре с лек наклон. От там нагоре и в различни посоки е Стария град на Пловдив. 
Препоръчвам ви да си обуете ниски и удобни обувки. Пътят е с наклон и калдаръмен.
Желая ви, незабравимо и прекрасно изживяване!

Линк към карта с упътване:
https://goo.gl/maps/vRAj6UNg15H2
Няма коментари:

Публикуване на коментар