Блоговодител - кулинарен пътеводител

Крепост Хисарлъка - град КюстендилЩе започна разказа си с малко история...

Крепостта Хисарлъка  е разположен на хълм със същото име в южната част на 2 км от град Кюстендил. Тя е построена в края на IV - началото на V-ти век, когато градът е бил известен със Славянското си име Велбъжд.
Крепостта заема площ от около 2000 м2 и има форма  на неправилен многоъгълник, с размери 117x175 м. , следвайки конфигурацията на терена. Имала е 14  кръгли, триъгълни и правоъгълни кули,  две порти и пет потерни. Дебелината на крепостните стени варира от 1.60 до 3.00 метра а височината им е била около 10 метра (за стените) и 12 метра (за кулите). Зидарията е от каменни блокове, споени от хоросан със счукани тухли. 
Крепостта Хисарлъка е обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение.
През 2014 г., крепостта е реставрирана и заедно с това се изграждат и лапидариум и театрон с 300 места.


Спомени и впечатления...

Прекрасно място!

Когато за първи път посетих крепостта бях очарована. Беше пролет. Във въздуха се носеше аромат на свежест, на цъфнали дървета, под краката ми зелен воал,... Сякаш се пренесох в един друг свят...Спокойствие, наслада за сетивата.
 Да, посещавала съм доста културни и исторически забележителности, но тук изпитах едно по-специално чувство - Свобода.
От високите части се открива панорама към Кюстендил. 
Гледката и през деня и през ноща е неописуема, и изпълнена със свой чар, но през ноща всичко изглежда различно...в далечината море от светлинки на нощният живот в града и селата около него. Самата крепост също е осветена и сякаш разкрива своя друг облик.Хисарлъка е съчетание от история, красив пейзаж и място за почивка.
Бих казала, че е доста подходящо място и за семейства с малки деца. В близост до крепостта има и малка зоологическа градина, както и обособени места с детски и спортни площадки. Също така за удобство има няколко хотела и ресторанти.

Освен това за кюстендилци има един важен ден, на който всички се събират и празнуват. Това е празника на града, 21-ви март. Тогава се чества настъпването на астрономическата пролет и се провежда ежегоден конкурс за избор на "Мис Пролет". Традиционно на този ден всички заедно със семействата си и приятели се отправят на разходка към парк Хисарлъка, която обикновено завършва с приготвяне на скара, мезета и напитки. Има изградени маси и пейки за пикник.

Така че, ако все още се чудите къде да се организирате за уикенда, с огромно задоволство бих ви препоръчала това райско кътче. Ще останете очаровани! 

Как да стигнете:

https://goo.gl/maps/39fiazGttjkП.П.: Снимките са от различни периоди и сезони. 
Предварително се извинявам за лошото качество на нощните сцени!

1 коментар:

  1. Страхотно попадение! Страхотен сайт и много добра публикация, признавам си!
    Поздрави и много успехи!
    Ще се радваме, ако разгледате и нашият портал:
    ❤ Новини от Кюстендил

    ОтговорИзтриване