Блоговодител - кулинарен пътеводител

четвъртък, 12 май 2016 г.

Пилешки гърди с гъби и топено сирене


Здравейте Сладури!

За днес съм ви приготвила едно изключително вкусно ястие...

Какво да ви кажа - страхотни са! Толкова са крехки, че се топят в устата, а соса от топено сирене, кисело мляко, масло и гъбки, които ги обвиват допринасят за уникалният и неповторим вкус...













И повече няма да се бавя, а се захващам да ви ги покажа...

Рецепта:

1 кг пилешки гърди
500 гр. печурки
200 гр. топено сирене
120 гр. масло
10 с.л. кисело мляко
подправки - черен пипер, кимион, подрпавка за пиле
1 ч.ч. вода


Начин на приготвяне:

Най-напред си подготвяме всички продукти.
Измиваме гърдите и ги разрязваме през средата, така че да се оформят пържоли.
Гъбите също измиваме и нарязваме на по-едро.
Топеното сирене нарязваме на колелца.

Взимаме една тенджера, може обикновенна или с тефлоново покритие, а може и да е йенска /приготвяла съм ги и в трите вида/, като на дъното й най-напред поставяме 1/3 от маслото на парченца. След това нареждаме половината от пържолите, поръсваме с подправки на вкус,




отгоре поставяме половината от гъбите,




върху тях половината топено сирене, 5 с.л. кисело мляко, 2/3 от маслото и с това първият пласт го завършихме.




Следва втори пласт с който процедираме по същият начин. Редим останалите пържоли, подправки, гъби, топено сирене, 5 с.л кисело мляко и 3/3 от маслото. И накрая заливаме с 1 ч.ч. студена вода.






Захлупваме с капака и поставяме на котлона. Най-напред на висока степен и след като заври намаляваме на ниска степен, да си къкри. При необходимост може да долеете 1/2 ч.ч. вода, но това само в случай ако видите, че водата в сосът е намаляла драстично.
След около час, час и половина ястието ни е готово. Хубаво е да проверите с виличка пържолките.  Ако са по-тънички 1 час от завирането им е достатъчен.







Както забелязвате сол не споменавам, това е защото в топеното сирене и подправката за пиле има достатъчно... Разбира се, ако обичате да ви е по-соленко, може леко да осолите от едната страна пържолите, но тогава имайте впредвид, че това ще се отрази и на соса.

Резултатът е... крехки задушени пържолки с гъби и вкусен ароматен сос от разтопено топено сирене, масло и мляко.
Може да поднесем и с гарнитура от картофено пюре. Но това е по желание!




















Пожелавам ви прекрасно настроение и... добър апетит!


















                                             .......................................................................................










************************************************************************************

Няма коментари:

Публикуване на коментар