Блоговодител - кулинарен пътеводител

Казанлъшката тракийска гробница и парк Тюлбето

 

Настанете се удобно, направете си едно хубаво кафе или чай и елате с мен отново, до красивият Казанлък и по-точно до Казанлъшката тракийска гробница и парк Тюлбето.

Както вече ви споменах в публикацията си за гр.Казанлък, родом съм от красивият град на розите и в малката ни семейна екскурзия , която си организирахме, Тракийската гробница и парк Тюлбето, бяха планувани в графа - задължителни за посещение. 

Както гробницата, така и парка не бях посещавала от дете.  

Толкова много вълнения и мили спомени, изплуваха в мен.

Но стига толкова приказки, нека да започваме...

 

  


Тракийската гробница се намира в парк Тюлбето в гр.Казанлък. Тя е открита случайно на 19.04.1944 г. от войници при прокопаването на противосамолетно убежище. Изградена е на нивото на околния терен и е ориентирана в посока север-юг с вход от юг. Състои се от коридор, правоъгълна предгробна и кръгла погребална камери. 

Откриване на гробницата

Гробницата е принадлежала на тракийския владетел Ройгос. Открита е случайно на 19 април 1944 година под могилен насип от войници, които копаели окоп в североизточната част на Казанлък. Могилата имала вид на естествен завършек на природно хълмистото възвишение. Тя била висока 7 m, с диаметър на основата 40 m. Войниците попаднали на иззидана каменна стена. Любопитството ги накарало да я разбият, след което влезли в нисък и тесен коридор, където имало повалена правоъгълна гранитна плоча, а от там в кръгло засводено помещение. Осъзнали, че са открили нещо важно, те извикали археолог и той потвърдил предположенията им. Така бил открит забележителен паметник от ранноеленистическата епоха в България, който сега е сред Стоте национални туристически обекта

 

 

 
 
 

 
 
 
 


 

 

 Разпределение на гробницата

Подобни куполни гробници са открити в Тракия, Южна Русия и Мала Азия. Корпусът се състои от гробна камера с кошеровидно-камбановиден купол и коридор към нея. Гробницата е покрита от каменна риза, от която пред входа на дромоса се отделят два успоредни зида, които оформят правоъгълно преддверие с дължина 2,60 м и ширина 1,84 метра. Гробницата е изградена от тухли, които в дромоса имат правоъгълна форма, а в куполното помещение са трапецовидни. Последните са служили за изграждането на помещения с кръгъл план. Тухлите в гробницата са свързани с хоросан, съставен от вар и пясък.[1]

 

 


 

 


  
 


 


Стенописи

Световната си известност гробницата дължи на уникалните си стенописи в коридора и куполното помещение – едни от най-добре запазените стенописи на античната живописност от ранноелинистическата епоха. Стените на дромоса и погребалната камера са изпълнени с живописна украса, която заема площ от 40 m2. Тя показва отделни моменти от земния, военния и задгробен живот на тракийския вожд положен в нея. 

Стенната декорация имитира цветово лицевата стена на богата постройка, облицована с мраморни плочи и завършваща с архитектурни детайли. Представените воини върху втория фриз на коридора възпроизвеждат среща на две неприятелски войски, като на западната стена е изобразена сцена на борба. Сцените отразяват историческо събитие, свързано с живота на погребания в гробницата знатен тракийски владетел. В куполното помещение, в центъра на главния фриз, срещу входа, са изобразени фигурите на мъж и жена, седнали край масичка, отрупана с плодове, а около тях са представени техните прислужници, носещи дарове. Изобразена е сцена на „погребално угощение с шествие“. Знатната съпружеска двойка е увенчана с лаврови венци – белег на героизиране, широко разпространено през елинистичната епоха. Стенната декорация в горния край на купола завършва с втори малък фриз, на който са представени три колесници, теглени от по два коня.

 

 


 

 

 


 

 


 


   

 


   

 


 

 


  

 

В гробницата са били извършени две погребения – на мъж и на жена, чрез трупополагане, което личи от запазените кости. Според археолозите гробницата е била ограбена още в древността. В могилния насип са намерени два глинени аскоса (плосък кръгъл съд с две дръжки) и сребърна каничка. В преддверието са разкрити глинен съд – ойнохое (кана за вино) и кости на кон. В куполното помещение са намерени остродънна амфора, глинени розети със суха позлата, погребален венец, дребни части от златни накити и фрагменти от местна тракийска керамика. . 


 


 


 


 
 

Гробницата днес

 

През 1946 г. гробницата е била вградена в специална защитна постройка, която през 1960 г. е преустроена. През 1961 г. е снабдена с климатична система, която да осигури необходимите условия за съхранение на стенописите. През 1966 г. ЮНЕСКО организира международна комисия с цел извършването на цялостна проверка на състоянието на стенописите. През 1979 г. е включена в Списъка на световното наследство на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство.

С цел съхраняване на стенописите достъпът до оригиналната Казанлъшката гробница е строго ограничен. Достъпна за посещения е изградената в близост гробница-копие. Тя е проект на архитект Младен Панчев. Художниците, пресъздали стенописите, са професор Любен Прашков, Златка Кожухарова и Слави Войков.

 

 

   

 


      

 
 Входът към гробницата - копие...

 

 Парк „Тюлбето” е една от безспорните емблеми на Казанлък. 

Разположен е източно от центъра на града, в близост до старата част на Казанлък. В подножието му се намират Етнографският комплекс, къщите-музеи на художниците Дечко Узунов и Ненко Балкански.

 Гледката от Тюлбето към града е неповторима по своята красота.

Парка е изглежда още по-красив, зелен и осъвременен от спомените, които имам като дете.

Поддържани и чисти алеи за разходка, люлки и пързалки за децата, достатъчно пейки и беседки, както за почивка, така и за пикник. Подходящ за деца, за бебешки колички, за семейства, за възрастни хора, за туристи. Около самия парк, а и вътре в него има достатъчно кокетни и модерни хотели и заведения, в които всеки посетител на града, може да отседне.

 

 

 

 


 

 


 

 


 

 


 
 

 


 

 


 
 

 


 

  
 
 
 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 

 
 

 
 
 

 

 

Непосредствено до стълбите, отвеждащи в парк „Тюлбето", туристите могат да си купят сувенири за спомен, свързани с историята, бита и културата на Казанлък, с маслодайната роза и розопроизводството, с Долината на розите и тракийските царе.

 Етнографският комплекс “Кулата” се намира в най-стария едноименен квартал на Казанлък.

Легендата разказва, че тук бил погребан Съраджа паша, смятан за основател на града.

 

Пред стълбите на централния вход към парка и Тракийската гробница, има обособени парко-места за удобство.Свързани публикации с град Казанлък:

1. Руската църква на Шипка  

2. Казанлък - мил мой роден град

 

 

Надявам се, разходката с мен да ви е била приятна и да сте се заредили с приятни емоции и чувство на гордост от историята и природата, която имаме.И една снимка с история и с 37 годишна разлика...Поздрави и пожелания за прекрасен ден, от мен! 😊🌞🍀Използвани материали от:

Wikiwand.com, 

Kazanlakmuseum.com,

Bulgariatravel.com,

Kazanlak.com,

Hotelmap.comНяма коментари:

Публикуване на коментар