Блоговодител - кулинарен пътеводител

Белград / Belgrade (Serbia)

Тази година за 8-ми март, решихме да отскочим до Белград. 

За наш късмет, точно преди да затворят границите, заради Корона вируса.

За съжаление, времето беше доста хладно и дъждовно, но пък за сметка на това емоции не липсваха. Сигурна съм, че през пролетта и лятото ще бъде много по-пъстро и красиво, но и през късна зима, градът е обвит в свой чар и загадъчност.


С пристигането ни в Белград, разходката ни започна с посещение на най-голямата православна църква на Балканския полуостров, храмът "Св.Сава". Посветена е на Свети Сава – основател на сръбската православна църква и много важна фигура в средновековна Сърбия. Цялата фасада е направена бял мрамор и гранит, а вътрешната декорация е с мозайка. Храмът е построен на високо място и по този начин може да бъде видян от целия град. 
Отстрани на църквата, се намира паметника на Никола Тесла.  В града, също така е създаден и музей в негова чест, в който се съхраняват оригинални документи, инструменти, апарати, чертежи и др., свързани с живота и работата на Никола Тесла, който е с американско гражданство, но със сръбски корени.                                                                                                      В края на 19в., началото на 20в., Никола Тесла прави някои от най-важните открития в сферата на електрическите системи за променлив ток и открива електронните вълни. Няколко поколения след неговата смърт неговите патенти и открития довеждат до производство на електрически автомобили с неговото име.

Продължихме разходката си към красивият и голям парк Калемегдан и крепостта на Белград.

 Разположен е на десния бряг на река Сава при вливането ѝ в река Дунав. От крепостната стена се открива гледка към Нови Белград. 

 Белградската крепост е укрепление, изградено за защита на средновековен Белград. Калемегдан е турското име на крепостта и паркът до нея. Изградена на високо и стратегическо място, Калемегдан дава възможност за наблюдение надалеч, включително и към устието на река Сава при вливането й в река Дунав. Парка, който е зад крепостнатта, носи същото име като укреплението - Калемегдан, което в буквален превод означава “замък - площад”, или дворцовия площад.

 Паркът е разделен на две части: малък и голям Калемегдан. Малкият Калемегдан помещава забележителен зоопарк, а големият – Военния музей, Музея на горското стопанство и други забележителности. Паркът изобилства от зеленина, красиви културни забележителности, китни кафенета, ресторанти и чудесни места за пикник и почивка сред природата и историческите забележителности на града. 

 

 

 
 
 

 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 

 
 
 

 
 
 
 
 
В непосредствена близост  до входа (изхода) на парка, се намира Главната улица (пешеходна) на Белград. Подходяща за разходка, пазаруване или просто да изпиете по едно кафе с приятели. Тя е обсипана с множество магазини, Мол, барчета, ресторанти и с възможност за бързо хапване на крак. Цените са доста прилични, почти каквито са и нашите в България.
 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

С разходката по Главната улица, приключи маратона през първият ни ден в Белград. Много емоции наведнъж и много студ. 😄 Настаняването ни в хотела, беше след 16:00 ч.(мисля, че настаняването след този час важи за всички хотели в Белград).
За моя радост, хотела надмина очакванията ми (за разлика от грешната прогноза за времето, която вещаеше много слънце, няколко дена преди да заминем 😜), чист, уютен и добре отоплен 😀.

Вечерта се разходихме до близко ресторантче, кокенто и задушевно. 
 
 
 

 
 
Задължително освен сръбските специалитети, опитайте и сръбска бира.

В Белград, гладни не може да останете. Заведения за бързо хранене и ресторантчета има на всяка улица.


Втория ден от нашата мини екскурзия, отделихме на пешеходна разходка до известната ул.Скадарлия. Улица „Скадарлия“ е дълга едва 400 метра, но е най-известната улица в Белград. Разположена е в старата част на града.
Тя е пешеходна зона, пълна с ресторанти и кафенета в духа на бохемския Стари Белград.
Запазени са и много от известните заведения на бохемите като “Трите шапки”, “Златният бокал” и “Двата елена”, открити в края на 19-и век. Тези и още дузина други кафани (или кръчми) предлагат типична сръбска кухня и жива музика и песни. 

Освен за хапване и забавление, уличката е прекрасно място и за разходка. Задължително обуйте удобни обувки, тъй като тя освен, че е калдъръмена е и леко стръмна. 
 
 

 
 
 

 
 
 


 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 Преди тръгване от Белград, си харесахме едно сладко и ново заведение, в което бързо "нахълтахме" за чаша кафе /бира 😉/, приятна музика и топла атмосфера...

Какво да ви кажа за Белград, по дух и визия, все едно се намирахме в голям български град. Въпреки трудностите и войните, които са преживели тези хора, духът им е запазил позитивната си нагласа и по всичко личи, че се стремят към усъвършенстване. Гостоприемни, добродушни и трудолюбиви хора, заслужаващи нашето уважение.И за накрая, още малко снимки...

 

 Парламента


 


Площад "Република"

 


 
 
Хотел "Москва"
 

 
 В Белград все още имат своите видеотеки с видеокасети. Какви спомени ме връхлетяха само 😍...

Какво да ви кажа за Белград, с удоволствие бих се върнала 💗 отново, само че следващия път ще е слънчево, зелено и топло, много топло 😁.Няма коментари:

Публикуване на коментар