Блоговодител - кулинарен пътеводител

неделя, 29 септември 2019 г.

ПАПУЦАКИ или пълнени патладжани по гръцки


Да изпратим лятото с усмивка и вкусен полъх от топла Гърция...

Днес ще ви покажа, как да си приготвите едно изключително вкусно ястие, характерно за гръцкия регион, с интересното наименование Папуцаки.
Това са пълнени патладжани с кайма, запечени във фурна. Наречено е така, защото наподобява малки обувки.
Ястието може да се приготви и постно, като всички продукти се запазват, а се изключва само каймата. Така че, всеки може да си го приготви по свой вкус.

















Започваме...



Продукти:

2 средни патладжана
200 гр. кайма
2 глави лук
4 скилидки чесън
2 големи домата
1 дафинов лист
зехтин или олио
100 гр. кашкавал




Начин на приготвяне:

Преди да започнем самото готвене поне 1 час по-рано, измиваме и разрязваме патладжаните на две по дължина. Осоляваме и оставяме настрани, да се отцеди горчивият сок от тях.
По желание, може леко да отстраните долната част на патладжана, за да стои прав, като го поставите в тавичката.












Измиваме ги отново и ги поставяме в тавичка да се запекат в предварително загрята фурна на 200 градуса, за 25 минути.

През това време, приготвяме останалите продукти.
Лукът и доматите нарязваме на кубчета, чесънът на ситно.

След като патладжаните са се позапекли, ги изваждаме от фурната, издълбаваме вътрешността им и я нарязваме на ситно.








Запържваме в зехтин или олио лукът, чесънът, добавяме доматите, дафиновия лист и нарязаната вътрешна част от патладжаните, накрая добавяме и каймата. Разбъркваме хубаво, така че каймата да стане на малки гранулки. Процеса по запържване продължава до извиране на сока от доматите.












След като сме готови, с лъжица взимаме от сместта и пълним патладжаните с връх.








Печем на 200 градуса за 20 минути. Изваждаме от фурната, поръсваме с настърган кашкавал и дозапичаме за около 5 минути, докато се разтече кашкавала.

Поднасяме ястието топло.



























Добър апетит и поздрави от слънчева Гърция!







































































Няма коментари:

Публикуване на коментар