Блоговодител - кулинарен пътеводител

КАЗАНЛЪК - мил мой роден град

 

Не знам от къде да започна тази публикация...

Толкова много спомени, толкова много емоция и чувство на удевлотвореност.

Може би, трябва да започна от начало...

Родена съм в гр.Казанлък. 

Половината си детство прекарах там, след това се наложи да се преместим в друг град.

Бях на почти 10 години, когато напуснахме. И сега завръщайки се след толкова много години, ми стана толкова мило и мъчно. Да се завърнеш там където си роден, където са били едни от най-чистите ти и невинни детски спомени, неописуемо е. То е като взрив на емоции.

Площада с неговите централни улички, Розариума, Тракийската гробница, парк Тюлбето, Художествената галерия, домът ни, детската градина, Основното ми училище "Георги Кирков" и разбира се завод Хидравлика /работното място на майка ми/.

И помних, помних почти всичко. 

През годините, единствено съм минавала попътно през града, по работа или до близкото с.Средногорово, където баба ми и дядо ми имаха къща.

Разбира се, градът е много променен от към нови сгради, фасади, озеленяване, но тези които най-много ме вълнуваха си бяха там, точно на мястото си.

И сега докато пиша тези редове, ме обгръща едно топло чувство.


 


 

 

 Но преди да ви разходя из Казанлък, малко история и интересни факти...

 

Казанлък е център на Розовата долина. В града се намира най-голямата и най-добре запазена в страната Тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО и Музеят на розата. Наблизо е античният град Севтополис и Долината на тракийските царе

 Първото селище на територията на днешния град възниква през новокаменната епоха (неолита). През енеолита и бронзовата епоха животът на селището продължава. През V-IV век пр. Хр. тракийският град Севтополис, носещ името на тракийския цар Севт I.

 Днес градът се намира под водите на язовир „Копринка“, на 5 км западно от града. Разкрит е при строителните работи на язовира.

 Днешният Казанлък е възникнал в края на XIV век на левия бряг на Старата река

До края на XIX век градът е бил известен с производството на розово масло, казанджийски изделия, аби и гайтани. Единствено на територията около Казанлък маслодайната роза, пренесена от Индия през Персия, Сирия и Мала Азия, намира благоприятни условия за развитие – висока влажност, подходяща температура и леки песъчливи канелено-горски почви.

 Казанлък става център на розопроизводството в България, а казанлъшкото розово масло добива известност, като печели златни медали на изложенията в Лондон, Филаделфия, Париж, Милано и Антверпен.

 През 2004 г. проф. Георги Китов открива в могилата Голямата Косматка край Шипка (град) златната маска на Терес I и бронзовата глава на Севт III. Това значимо откритие обуславя непрестанния наплив на туристи към община Казанлък. Откритията на проф. Г. Китов, Тракийската гробница, древният град Севтополис, както и редица други исторически паметници, правят община Казанлък привлекателна дестинация както за българските, така и за чуждестранните посетители. 

 Сегашното име на Казанлък датира от османското му създаване и произлиза от турското Акче Къзанлар (akçe kızanlar – бели момичета), когато султан Мурад I съзира посрещащите го момичета. В началото на XV век използваното име на града в османски документи е Акче Къзанлък. Съвременният начин на изписване на името се свързва с руските войски, които провеждат няколко военни действия в района на Балканския полуостров. Това било съпроводено с изготвянето на топографски карти. В тях руските военни вписват градчето с характерната славянска транскрипция и така в Акче Къзанлък буквата „ъ“ е заместена с „а“ и приема името Казанлък. Така постепенно името Акче Къзанлък се замества от използваното и днес Казанлък.

  

Цитат на "Уикипедия"

 

 

Може би, февруари не е най-подходящото време за представяне на лика на града, но обещавам ще се върна, когато е топло, когато дърветата са се раззеленили и розите са нацъфтели, за да мога да го видя още по-красив и вдъхновяващ, за да мога да го покажа и на вас в цялата му красота.

Заповядате с мен, да се разходим.... в Казанлък...

 


Площад „Севтополис“ - центъра на главната и пешеходна зона. Тук се намира и емблематичния за времето си хотел "Казанлък".  

Хотел „Казанлък" е открит през 1980 година за домакинството на града на розите на Световно първенство по парашутизъм. Оттогава до сега той е е един от символите на града на розите за стотици туристи. 

Спомням си, че в моите детски представи той беше много величествен, а какъв Кореком имаше само, на партерното му ниво... Ние децата стояхме, като залепени и не можеше да откъснем очи от шоколадите "Тоблерон", шоколадовите яйца и кенчетата на Кока-Кола.

От площада, се разклоняват две пешеходни улици, по които има за всеки по нещо - магазини за дрехи, за сувенири, аптеки, оптики, заведения, малък парк, банки, Читалище-то. На едната от тях се намира и домът на моите баба и дядо, както и нашият втори дом.


От дясно е кооперацията в която живееха моите баба и дядо.
Вторият ни дом. Доста променен. Имаше страхотен балкон към главната улица.

А точно срещу нея, правеха най-вкусните къдрави пържени картофи.
А тук на тази снимка, в дясно покрай магазинчето, по тясна уличка се стигаше до...


...най-уникалната Мекичарница! 

Не мога да повярвам, че постройката все още е на мястото си. Върнах се назад в годините... В събота майка ме пращаше до Мекичарницата за "парещи" мекици. Редяхме се на опашки за тези уникални мекици. Те свършваха на момента.  Продавачката дори не можеше да смогне , да ги извади, да се отцедят от мазнината. Гребваше с голяма решетъчна лъжица във врящото олио, слагаше мекиците върху нарязан лист амбалажна хартия, поръсваше ги с пудра захар, която се намираше в бурканче от бебешко пюре с надупчена с пирон капачка, след това ги прибираше в найлонов плик и аз бях най-доволното 8 годишно дете, прибирайки се с топли и пухкави мекици.


За съжаление, поради епидемичната обстановка, доста от тези търговски обекти, не работеха.

 

 

Ако застанете на площада с гръб към хотела и тръгнете по дясната пешеходна улица, ще се озовете точно пред Художествената галерия.

 

 


 
 А ако застанете отново с гръб към хотела, но тръгнете по пешеходната улица, която е право пред вас, стигате до нейния край и на не повече от 200 м, вървейки само направо по следващата улица (минавате по пешеходна пътека), ще се озовете точно пред парк "Розариум". Общото разстояние от площад "Севтополис" и хотел "Казанлък" до Розариума е около 500 м.

 Красота, бит и култура настанени на едно място.

Парка има много съвременен и красив вид, и е помислено за децата. Макар, че някога също беше много хубав и зелен. Беше пълен с катерушки, люлки, гъбки, имаше си даже и влакче.
Оказа се, че в Розариума има новопостроен музей - Музей на розата.

 /Това беше наистина изненада за мен/

 Единственият музей в света, посветен на маслодайното растение роза. В него се съхраняват над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството от цяла България. 

Една от най-големите атракции в музея е съд за розово масло, който за последен път е използван през 1947 г., но от него все още се разнася силен аромат на рози.

И днес розоберът е едно от най-важните събития в Розовата долина на България, което е съпроводено с множество празненства. Ежегодно тук се провежда Празникът на розата – един от най-атрактивните фестивали в България. Празникът на розата се празнува за първи път през 1903 г., като оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни. Това е периодът, през който цъфти маслодайната казанлъшка роза. Събитието привлича хиляди гости в града и е свързано с много мероприятия – розобер, демонстрации на розоварене, международен фолклорен фестивал, празнично шествие и коронясване на Кралица Роза.Розоберът в България се провежда през месец май. Започва рано сутрин, когато в разцъфналия розов цвят има роса, която съхранява розовото масло и е от съществена важност за извличането на екстракта от растението.И до днес, заради високото си качество, българското розово масло е сред най-предпочитаните суровини от френските парфюмерии.

 

Цитати на "bulgariatravel.org"
 
  


Не може да си представите, колко е пълна душата ми. 😊💓


На този ден - 09.02., ние с моята половинка празнуваме своята годишнина. На този ден, за първи път посетихме заедно моят роден град. Щастлива съм!

До следващия път, мил мой роден град! 

Обещавам, ще се върна! 

Искам да те видя в цялата ти пъстра красота.

 

💟🌳🌹Свързани публикации с град Казанлък:

1. Казанлъшката тракийска гробница и парк Тюлбето

2. Руската църква на Шипка


Няма коментари:

Публикуване на коментар