Блоговодител - кулинарен пътеводител

Потопената църква в Жребчево


Потопената църква в ЖребчевоПотопената църква или "Свети Иван Рилски", както е нейното истинско име се намира в язовир Жребчево. 
Това е място, което трябва да посетите. На пръв поглед изглежда непретенциозно... язовир, красива планинска местност и в следващия момент - вълшебство... във водите на язовира се извисяват останките от една самотна църква. Единственото, което е останало от потопеното под вода през 1965 г. село Жребчево.
Казват, че рано на пролет църквата е наполовина потопена, а към края на лятото е почти изцяло под вода.
Ние я посетихме в края на месец май и църквата беше почти изцяло над водата. Беше изключително топъл ден. Ако решите да я посетите през лятото и да направите повече снимки от близкият й край е хубаво да се запасите с плажно мляко, понеже в близост до храма има много малко дървета, които за "превзети" от рибари и вероятността да изгорите е голяма. От опит го казвам! :))


Как да стигнете:


https://goo.gl/maps/BLtJ3Rgy8hF2


Язовир Жребчево се намира между Общините Нова Загора, Твърдица и Гурково.
За да стинете точно до самата църква, е много важно да не пропуснете отбивката, която се намира на пътя Николаево-Оризари и се намира непосредствено след тази за Твърдица.
Изключително красиво и спокойно местенце. 
Самият язовир е подходящ и за семейна почивка през топлите месеци. Има удобни места за плаж и лагеруване, и такива които са удобни за риболов. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар