Блоговодител - кулинарен пътеводител

Храм-паметник "Рождество Христово" - Шипченски манастир - Руската църква на Шипка

 

С тази публикация мили Приятели, ще ви разходя до "Руската църква" под връх Шипка.

Не я бях посещавала от дете. В детските ми спомени "Тя" бе запечатана, като изключително внушителна, богата и красива църква, намираща се сред много дървета и извисяваща се нависоко.

Усещането, което остава след посещението й е неописуемо. Едновременно човек изпитва  чувство на гордост, на величие, на свобода и признателност!

Предлагам ви сами да се убедите, че наистина е точно така... 

Малко история...

„Рождество Христово“ е католиконът на православния Шипченски манастир в град Шипка, община Казанлък. Църквата е обявена за храм-паметник и паметник на културата от национално значение. Тя е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под № 92. Посветена е на героите от Руско-турска война (1877-1878). В нейните подземия е съоръжена костница, в която се съхраняват костите на близо 9000 руски и български воини, загинали в България през Освободителната война.  

Средствата за изграждането на храма са набрани чрез дарения, събрани предимно в Русия, но също и в България. Инициативата за неговото построяване е на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева, майката на руския герой от войната генерал-майор Михаил Скобелев[1]. Строежът започва през 1885 г. и завършва през 1902 г. под ръководството на руски архитекти. 

 Огромните камбани, най-голямата от които тежи 12 тона, са отлети от събраните в района гилзи. Откриването и освещаването на храма съвпада с 25-годишнината от Шипченската битка през юли-септември 1877 г.

 Първоначално целият манастир е руска собственост, но през 1934 г. е предоставен от съветското правителство на България за вечни времена. През 1970 г. храм-паметникът е обявен за исторически паметник на културата, а по късно става част от историческо-архитектурния резерват „Шипка-Бузлуджа“. Общо около 800 хиляди български и чуждестранни туристи посещават храма всяка година, което го превръща в една от най-популярните забележителности на България.

Сградата е изградена в стила на руските църкви от 17 век.

Църквата има централен и 4 по-малки купола с позлатени луковици и кръстове. До западната фасада е долепена островърха камбанария със 17 камбани, висока 53 m и богато украсена с многобройни арки, колони, майолика и позлата.

Върху вътрешните стени и в аркадните галерии отвън са поставени 34 мраморни плочи с имената на 8491 офицери, войници и опълченци, загинали по време на Освободителната война в България. В криптата под храма в 12 каменни саркофага са положени тленните останки на загиналите.

 

 Цитат на "Уикипедия" 

 

 


 


 

 


 

 

 
 
 

 Църквата се намира на около 10 минути с кола от гр.Казанлък в посока Шипченския проход и е точно над с.Шипка.

По пътя в далечината се виждат Паметника на Бузлуджа и Паметника на свободата на връх Шипка.

  

 

Свързани публикации с Руската църква:

1. Казанлъшката тракийска гробница и парк Тюлбето

2. КАЗАНЛЪК - мил мой роден град

 


 
 

Благодаря ви, че се разходихте с мен! 

Поздрави...

...и до следващото ни пътешествие заедно. 😍

Няма коментари:

Публикуване на коментар