Блоговодител - кулинарен пътеводител

петък, 7 април 2017 г.

Лазарова пита

Здравейте мили Приятели,

днес ще ви покажа как да си направите една не много сложна пита, но в същото време представителна, която е подходяща за предстоящите празници Лазаровден и Цветница.
В нея съм направила съчетание от преплетен венец от тесто, символизиращ преплетените върбови клонки и листенца-цветенца. Съчетание на двата прекрасни празника в една красива и вкусна пита.






На Лазаровден подрастващите девойки се превръщат в моми за женене. На този ден празничният обред започва рано сутринта. Момичетата се разделят на групи от по 5-6 лазарки и започват да обикалят селото пременени в невестински дрехи. Премяната на лазарките символизира не само брачния характер на празника, но и любовта, женитбата и плодородието, които винаги преплитат своята същност в едно. Лазарките влизат в дома с типичното за празника обръщение: Ой, Лазаре, Лазаре... 

През неделния ден, Цветница, обичаите от Лазаровден продължават да се изпълняват. Лазарките замесват обредни хлябове, наречени "кукли" и завиват венец от върбови клонки, който пускат в течаща вода, за да се предпазят от Змея. Тази мома, чийто венец изпревари всички останали, ще се омъжи първа през годината. Този обичай се нарича "кумичане" и с него се бележи края на моминските пролетни игри. Привечер на площада се играе последното за годината лазарово хоро, към което накрая се присъединяват други девойки и момци. Те заключват хорото и го превръщат в първото сключено хоро след великденските пости.









Продукти:

2 яйца + 1 белтък (жълтъка за намазване)
400 мл прясно мляко
1 кубче мая
5 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
брашно около 1 кг

маково и слънчогледово семе или каквото желаете за поръсване




Начин на приготвяне:

Най-напред си разтваряме маята и захарта в затопленото мляко. Добавяме 5-6 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме на топло да втаса за около 10 минути.
През това време си пресяваме брашното в дълбока купа /не цялото/, правим кладенче в средата и добавяме двете яйца, белтъка, олиото, солта и втасалата мая. 
Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса покрито с кърпа за 1 час.




След като е втасало, го разделяме на 3 парчета - 1 голямо, 1 средно и 1 малко-по малко.




Взимаме голямото парче и го разточваме на четириъгълна кора, дебела 3-4 мм. Изрязваме и подравняваме неравните краища /излишното тесто отделяме настрани, то ще ни трябва по-късно/. 





Намазваме кората с олио и я навиваме на руло, което разрязваме с нож през средата по цялата дължина. Преплитаме двете разрязани половини.








Поставяме плетеницата в намаслена тава към външният й край.

Взимаме малкото парче тесто и го разделяме на две половини.





От едната оформяме топка, а другата разточваме на кора от която изрязваме лентички, с които да "облечем" топката. Начина на оформяне, може да видите ТУК.
Останалото излишно тесто от лентичките, добавяме към отделеното от кората.
Готовата топка, поставяме в центъра на тавата.





Заемаме се с листенцата.
Взимаме последното парче тесто, разделяме го на две парчета. Всяко едно разточваме на кръгла кора, дебела около 3-4 мм /неравенствата от тестото, изрязваме и ги добавяме към останалите/.
Намазваме едната кора с олио и върху нея поставяме втората. Разрязваме на 8 триъгълника, като правим на всеки разрез през средата.





Оформяме листенцата, като подпъхваме острия край, отдолу и го премушваме през разреза.








Оформяме 8 листенца.








Нареждаме ги между венеца и топката, като оставяме разстояние между тях.

Взимаме всички изрезки, които са ни останали от изравняването на венеца, топката и листенцата. Замесваме ги наново, в едно. Разделяме полученото парче тесто на две еднакви парчета. Разточваме ги на две кори, разрязваме на 8 малки триъгълника, правим разрез през средата и предполагам вече сте е досетили, че оформяме листенца, по същия начин като първите. С тази ралика, че тези 8 листенца са малко по-малки.
Тях поставяме в празните разтояния между първите големи листенца.





Покриваме с кърпа и оставяме оформената пита да втаса за 30 минути.
Не изчакваме цял час, защото докато сме оформяли топката, венецът е втасвал, докато сме оформяли листенцата, топката също е втасвала и ако оставим да втасва цялата питка за повече време, вероятноста венецът да превтаса е твърде голяма, а по този начин ще се развали формата и отделните пластове при печенето ще се слепят и ще се развали желаната форма на венеца.
След като времето за втасване е изминало, намазваме питката с отделения жълтък, към който сме добавили 1 с.л. олио. Украсяваме със мак и слънчогледово семе.






Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути.
След изваждане от фурната я поръсваме с малко студена вода и я покриваме с кърпа, за да стане още по-мека.













Желая ви добър апетит!


Бъдете живи, здрави и благословенни! 
Весели празници!






Няма коментари:

Публикуване на коментар