Блоговодител - кулинарен пътеводител

вторник, 17 януари 2017 г.

Празнична погача или Пита с детелини

Здравейте мили Приятели,

 не мога да не споделя с вас радостта си от поканата да участвам в първи брой за 2017 година в първото българско кулинарно блогосписание. Благодаря на екипа на SO into FOOD за доверието! За мен беше огромно удоволствие да готвим заедно! 

С тази покана се роди идеята за тази празнична погача, една от рецептите с които участвам в списанието.
И разбира се както всеки път се случва преди да започна с приготовлението, през главата ми минават всевъзможни идеи за модел на погача. След като вече съм забъркала тестото и съм започнала да меся, вече категорично съм си начертала схемата на питата в главата /или поне така си мисля/, иии... разбира се както всеки път се случва в момента в който се заема с вече втасалото тесто и започна оформлението, се получава "нещо" коренно различно от първоначалния замисъл. ☺:)) :)):)) :))

И така, да хващаме точилката...



 





Рецепта:


2 бр. яйца + 1 бр. белтък /жълтъка отделяме за намазване на погачата/
1 с.л. сол
5 с.л. олио
450 мл прясно мляко
1 ч.л. захар
1 кубче мая
900 гр. Брашно

брашно за разточване





Начин на приготвяне:

Най-напред разтваряме маята със захарта в 250 мл топло мляко, добавяме 7-8 с.л. брашно, така че да получим каша. Оставяме на страна да втаса за 10 минути.
В дълбока купа, разбиваме яйцата + белтъка, солта, олиото, вече втасалата мая, останалото прясно мляко /също леко затоплено/ и постепенно добавяме предварително пресятото брашно. Замесваме меко тесто, което намазваме с олио и поставяме в купата. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса 1 час.





Оформяне:

След като тестото вече е втасало, го разделяме на 3 части. Една малка и две почти еднакви части. Малката част отделяме настрани /тя ще ни бъде центъра на погачата/.




Взимаме едната малко по-голяма част тесто и я разточваме на правоъгълна кора, дебела около 5 мм и дълга, колкото ни е диматъра на тавата /35 см/. Намазваме кората с олио и навиваме на руло. 




Поставяме рулото в намаслената тава към външният й край, като оставяме разстояние от 2 см от стените й.

Взимаме другата част тесто и разточваме на кора, дебела 4-5 мм. От нея с помоща на порцеланова купа изрязваме 10 кръга, /излишното тесто, което ни е останало от изрязването, отделяме настрани/. Пет от тях намазваме с олио и ги покриваме с останалите пет кръга. Получаваме 5 броя, двойни слепени кръга. 




Оформяме пет детелинки, като притискаме един път през средата, и втори път от противоположната страна, отново през средата.







1.       Взимаме най-малкото парче тесто, оформяме го на топка и го поставяме в центъра на тавата. Детелинките нареждаме между топката и рулото. От тестото което ни остана при изрязването на 10-те кръга, правим пет малки топченца и ги поставяме в центъра на детелинките и още пет между тях. Останалото тесто, разточваме на правоъгълна кора, дебела 3 мм, намазваме с олио, навиваме на руло и нарязваме на малки колелца, дебели около 6-7 мм. 





      Нареждаме ги между стените на тавата и рулото. Покриваме оформената ни погача с кърпа и я оставяме да втаса 1 час.
След като е втасала, я намазваме с 1 жълтък, към който сме добавили 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко, и поръсваме със сусам. 




Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути. След като погачата се е изпекла, я вадим от фурната, поръсваме я леко със студена вода и я завиваме с кърпа, за да стане мекичка.







          И сме готови!
          Имаме мека, пухкава и представителна погача за различни случаи и поводи!

          Желая ви усмихнат, красив и вкусен ден!
          И ви оставям да се насладите на топлият, уютен и вкусен брой на списание SO into FOOD в     линка по долу.




                                                 https://issuu.com/sointofood/docs/sointofood_magazine_n7


                          

                                   
h
       
        






Няма коментари:

Публикуване на коментар