не мога да не споделя с вас радостта си от поканата да участвам в първи брой за 2017 година в първото българско кулинарно блогосписание. Благодаря на екипа на SO into FOOD за доверието! За мен беше огромно удоволствие да готвим заедно!
С тази покана се роди идеята за тази празнична погача, една от рецептите с които участвам в списанието.
И разбира се както всеки път се случва преди да започна с приготовлението, през главата ми минават всевъзможни идеи за модел на погача. След като вече съм забъркала тестото и съм започнала да меся, вече категорично съм си начертала схемата на питата в главата /или поне така си мисля/, иии... разбира се както всеки път се случва в момента в който се заема с вече втасалото тесто и започна оформлението, се получава "нещо" коренно различно от първоначалния замисъл. ☺:)) :)):)) :))
И така, да хващаме точилката...
Рецепта:
2 бр. яйца + 1 бр. белтък /жълтъка отделяме за намазване на
погачата/
1 с.л. сол
5 с.л. олио
450 мл прясно мляко
1 ч.л. захар
1 кубче мая
900 гр. Брашно
брашно за разточване
Начин на приготвяне:
Най-напред разтваряме маята със захарта в 250 мл топло
мляко, добавяме 7-8 с.л. брашно, така че да получим каша. Оставяме на страна да
втаса за 10 минути.
В дълбока купа, разбиваме яйцата + белтъка, солта, олиото,
вече втасалата мая, останалото прясно мляко /също леко затоплено/ и постепенно
добавяме предварително пресятото брашно. Замесваме меко тесто, което намазваме
с олио и поставяме в купата. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса 1 час.
Оформяне:
След като тестото вече е втасало, го разделяме на 3 части.
Една малка и две почти еднакви части. Малката част отделяме настрани /тя ще ни
бъде центъра на погачата/.
Взимаме едната малко по-голяма част тесто и я разточваме на
правоъгълна кора, дебела около 5 мм и дълга, колкото ни е диматъра на тавата
/35 см/. Намазваме кората с олио и навиваме на руло.
Поставяме рулото в
намаслената тава към външният й край, като оставяме разстояние от 2 см от
стените й.
Взимаме другата част тесто и разточваме на кора, дебела 4-5
мм. От нея с помоща на порцеланова купа изрязваме 10 кръга, /излишното тесто,
което ни е останало от изрязването, отделяме настрани/. Пет от тях намазваме с
олио и ги покриваме с останалите пет кръга. Получаваме 5 броя, двойни слепени
кръга.
Оформяме пет детелинки, като притискаме един път през средата, и втори
път от противоположната страна, отново през средата.
1.
Взимаме най-малкото парче тесто, оформяме го на
топка и го поставяме в центъра на тавата. Детелинките нареждаме между топката и
рулото. От тестото което ни остана при изрязването на 10-те кръга, правим пет
малки топченца и ги поставяме в центъра на детелинките и още пет между тях.
Останалото тесто, разточваме на правоъгълна кора, дебела 3 мм, намазваме с
олио, навиваме на руло и нарязваме на малки колелца, дебели около 6-7 мм.
Нареждаме ги между стените на тавата и рулото. Покриваме оформената ни погача с
кърпа и я оставяме да втаса 1 час.
След като е втасала, я намазваме с 1 жълтък, към който сме
добавили 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко, и поръсваме със сусам.
Печем в
предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути. След като погачата
се е изпекла, я вадим от фурната, поръсваме я леко със студена вода и я
завиваме с кърпа, за да стане мекичка.
И сме готови!
Имаме мека, пухкава и представителна погача за различни случаи и поводи!
Желая ви усмихнат, красив и вкусен ден!
И ви оставям да се насладите на топлият, уютен и вкусен брой на списание SO into FOOD в линка по долу.
h
Няма коментари:
Публикуване на коментар